Hlavní obsah

Ve Španělsku zemřeli při oslavách titulu dva fanoušci

BARCELONA/AMSTERDAM

Nedělní finále fotbalového mistrovství světa mezi Španělskem a Nizozemskem si vyžádalo zvýšenou aktivitu policistů nejen v pořadatelské Jihoafrické republice, ale i v obou finálových zemích. Dohromady v nich bylo zadrženo 90 osob, dalších zhruba 400 fandů bylo zraněno. Ve Španělsku dokonce zaplatili dva fanoušci oslavy titulu životem.

Foto: Karamallah Daher , Reuters

Španělští fanoušci zažili velkou a horkou noc.

Článek

Ke smrtelnému úrazu došlo v andaluském městě Algericas, kde se krátce po finále zřítil třiatřicetiletý muž z balkonu svého bytu. O den později těžkým zraněním podlehl. V Cáceres se zase osmačtyřicetiletý fanoušek utopil v bazénu, do kterého hromadně naskákali další fotbaloví příznivci.

Oslavy zisku titulu mistrů světa provázely v zemi šampionů nepokoje zejména v Barceloně, kde se skupinky fandů popraly. Výsledkem bylo 74 zraněných osob včetně 12 policistů a zhruba dva tucty zadržených. Podle policie docházelo i k podpalování automobilů a kontejnerů. Výtržníci pak zaútočili na policejní auta lahvemi a kamením.

V Baskicku místní militantní separatistická skupina zaútočila na několik fanoušků, z nichž čtyři museli být převezeni do nemocnice. Policie zadržela tři z pachatelů. V Bilbau zase muž napadl dva fanoušky dřevěnou holí. Během oslav v Madridu, kam vyrazilo do ulic přibližně 200 tisíc nadšených fanoušků, museli záchranáři ošetřit zhruba 260 menších zranění.

Také v Nizozemsku byla policie v pohotovosti. V Haagu se musela vypořádat se skupinou 200 výtržníků, z nichž 40 bylo zatčeno, další desítky fandů byly zadrženy v jiných městech. Podle policie však "přes finálovou porážku Nizozemska probíhala noc většinou bez výraznějších problémů".

Reklama