Hlavní obsah

Pro vítěze MS je připravena rekordní odměna

ROBBEN ISLAND

Rekordní sumu 20,5 miliónu eur (zhruba 530 miliónů korun) obdrží od FIFA vítěz světového šampionátu ve fotbale v příštím roce v Jižní Africe. Výkonný výbor ve čtvrtek oznámil i další prémie pro 32 zúčastněných zemí, jejich úhrnná výše dosahuje rekordní částky 280 miliónů eur.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Italský kapitán Fabio Cannavaro zvedá pohár pro mistry světa.

Článek

I přes globální krizi si úspěšné fotbalové reprezentace polepší o 61 procent oproti minulému šampionátu v Německu. Samotná účast na největší fotbalové akci roku vynese každému z 32 reprezentačních výběrů, mezi nimiž chybí Česká republika, 660 000 eur. I přes vyřazení v základní skupině čeká 16 neúspěšných týmů další prémie 5,3 miliónů eur.

Postup do osmifinále vynese zhruba deset miliónů, čtvrtfinalisté si přijdou na 12 miliónů. Neúspěšní semifinalisté si domů odvezou 15 miliónů eur, což je zhruba částka, kterou obdrželi Italové za titul v roce 2006. Poražený finalista z Jižní Afriky má zajištěnu prémii ještě o 1,5 miliónu větší.

Dalších 27 miliónů eur dostanou svazy a hráči na další výdaje spojené například se zdravotním pojištěním. Tuto kompenzaci si vynutili představitelé klubů, kteří mohou v případě zranění přijít o klíčové hráče.

Výkonný výbor FIFA také rozhodl, že zůstane zachován současný formát olympijského fotbalového turnaje. I na hrách v Londýně v roce 2012 tak budou moci hrát fotbalisté do 23 let a v každém týmu tři starší hráči. Přitom UEFA usilovala o to, aby byl věkový limit snížen na 21 let bez výjimky, protože kluby nechtějí hráče na olympiádu uvolňovat.

Naopak změny se dotknou světového šampionátu žen, který se od roku 2015 rozroste ze 16 na 24 účastníků. Větší šanci tak mají i české reprezentantky, jež se na šampionát dosud nikdy neprobojovaly.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články