Hlavní obsah

Generál Capello chce s Anglií na vrchol

PRAHA

Je to už dlouhých 44 let, co fotbalisté Anglie zvedli nad hlavu pohár pro mistry světa. Poprvé a naposledy. Nyní se jim šance otvírá znovu, experti je řadí mezi největší favority. Hlavně kvůli italskému kouči Fabiu Capellovi, který zavedl v týmu železnou disciplínu. Hráčům zakázal majonézy i návštěvy drahých poloviček...

Článek

Anglii převzal v lednu 2008 a krátce poté, co byl jmenován, bouchl pořádně do stolu. Když brzy poznal, jak uvolněná morálka v týmu panuje, začal okamžitě jednat. „Kdo nebude respektovat má pravidla, může odejít,“ řekl všem na úvod.

Žádný alkohol

A pak následovala řada nezbytných opatření, z nichž některá byla pro hráče doslova šokem. Drsnými změnami prošel jídelníček. Při reprezentačních akcích zakázal džemy, slaninu, fazole, hranolky, majonézy. Prostě to, na co byli všichni zvyklí. O alkoholu ani nemluvě. Pro jistotu však nařídil, že v hotelových minibarech na pokojích hráčů budou pouze nealkoholické nápoje, a to ještě nesycené.

„Za předchozích trenérů nebyla žádná pravidla,“ zjistil brzy Capello. A tak je zavedl. Každý dostal jakýsi manuál reprezentanta. Kouč zakázal chodit do hotelových restaurací v teplákách, kraťasech a pantoflích, což takový John Terry stoprocentně obrečel. Na jídlo se teď musí ve stejnou dobu, menu je přesně podle přání Capella a jeho nejbližších spolupracovníků, z nichž většinu tvoří Italové.

Nikdo nesmí telefonovat, nikdo nesmí opustit jídelnu dříve než kouč. „Je to o vzájemném respektu, který tady chyběl,“ vysvětloval. Ještě další věc striktně zakázal: návštěvy manželek a přítelkyň v hráčském hotelu. Během šampionátu to platí dvojnásob. A tak si populární WAGS (anglická zkratka pro manželky a přítelkyně) budou muset v Jihoafrické republice, pokud se tam vydají, vystačit jen mezi sebou. Italský generál rovněž vyhlásil, že nikdo z nominovaných nebude během mistrovství jednat o případných přestupech.

Program skupiny C
ANGLIE - USA
12. června, 20.30 h, Rustenburg (ČT4)
ALŽÍRSKO - SLOVINSKO
13. června, 13.30 h, Polokwane (ČT4)
SLOVINSKO - USA
18. června, 16.00 h, Johannesburg (ČT4)
ANGLIE - ALŽÍRSKO
18. června, 20.30 h, Kapské město (ČT4)
SLOVINSKO - ANGLIE
23. června, 16.00 h, Port Elizabeth, ČT2
USA - ALŽÍRSKO
23. června, 16.00, Pretorie (ČT4)

Hráči nad pravidly brblali, ale funguje to. Anglie, která nepostoupila na ME v roce 2008, prošla poslední kvalifikací jako nůž máslem. Vyhrála devět z deseti zápasů. A všichni to přisuzují Capellovi, jenž v průběhu šampionátu oslaví 64. narozeniny. Velký milovník obrazů a opery táhne Anglii. Jeho tým mnozí favorizují i proto, že stálice typu Terryho, Lamparda, Ferdinanda či Gerrarda jsou na vrcholu a moc šampionátů už před sebou nemají. Když se k nim přidá bombarďák Rooney, vypadá to hodně slibně.

Capello však euforii brzdí, i když nikdo nepochybuje, že skupina se Slovinskem, USA a Alžírskem, má jasného favorita. „Po losu každý říkal, jak to bude snadné. Ale největší chybou by bylo si myslet, že máme skvělý los a ostatní se z nás budou klepat strachy jen kvůli tomu, že jsme Anglie,“ řekl nedávno.

„Spojené státy hrály na mistrovství světa vždycky dobře. Loni jsem je viděl, jak na Poháru konfederace porazily Španělsko. Zaslouží si maximální respekt. Slovinci přešli v baráži o šampionát přes Rusko, které je špičkovým týmem. A Alžírsko vyřadilo afrického šampióna Egypt. Takže říkám: pozor na všechny soupeře,“ přiznal italský stratég.

Rád krotí duchy

Na druhou stranu i on sám dobře ví, že Anglie na velký úspěch čeká dlouho. „Pořád tady straší ten duch z roku 1966. Mám rád film Krotitelé duchů, a třeba toho ducha konečně zkrotíme. Chci tenhle tým dostat co nejdál,“ přiznal.

S mužstvem se před MS chystal v Rakousku, generálkou byly přípravné zápasy s Mexikem a Japonskem. Hráči dostali v horách do těla, ale ke slovu přišel třeba i oblíbený golf. „Snažím se, abychom na šampionát jeli ve stejné kondici jako na začátku sezóny. Proto musíme dbát i na odpočinek. Doufám, že to bude dobré. Protože můj tým je teď opravdu dobrý,“ věří Albionu jeho italský spasitel, který se sám podílel na designu obleků reprezentace pro šampionát.

Reklama

Související témata: