Hlavní obsah

Nizozemci dál září, před MS neprohráli ani 19. zápas za sebou

AMSTERODAM

Fotbalisté Nizozemska i v posledním utkání před odletem na světový šampionát do Jihoafrické republiky potvrdili svou velmi dobrou formu. Maďarsko doma v Amsterodamu přehráli 6:1 a již 19 zápasů za sebou nenašli přemožitele. Trenéra Berta Van Marwijka navíc může těšit fakt, že o góly se podělilo hned pět střelců.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemský útočník Dirk Kuyt se snaží uniknout svému maďarskému strážci Vilmosu Vanczakovi.

Článek

Maďaři sice začali dobře a dostali se do vedení po gólu záložníka nizozemského Eindhovenu Dzsudzsáka, domácí tým však ukázal svou sílu. Do poločasu nejprve vyrovnal Van Persie a po změně stran si Nizozemci zastříleli. Postupně se trefili Sneijder, Van Bommel, Elia a hned dvakrát Robben, který se však v závěru zranil a hrozí mu neúčast na šampionátu.

Nizozemsko tak v posledních dvou přípravných zápasech nastřílelo dohromady deset gólů a vyslalo svým soupeřům ve skupině E Dánsku, Japonsku a Kamerunu důrazné varování.

Zápas měl slavnostní předehru, když se s reprezentačním dresem loučila dlouholetá opora Edwin Van der Sar. Brankář Manchesteru United, který je se 130 starty rekordmanem nizozemského národního týmu, sice naposledy hrál za Oranjes v říjnu 2008, definitivní sbohem fanouškům však dal až v sobotu. Zároveň obdržel od ministra zdravotnictví čestný řád.

Zatímco Nizozemsku se daří, jejich soupeř ve skupině Dánsko se trápí. Podruhé za sebou prohrálo 0:1, tentokrát s Jihoafrickou republikou. Pořadatel šampionátu protáhl svou sérii bez porážky na 12 zápasů a vyhrál pátý z posledních šesti duelů. O jediný gól se postaral útočník Mphela, který se trefil pošesté z posledních čtyř utkání.

Kritické hlasy ohledně bezzubého útoku odrazili Srbové, kteří v divokém utkání nastříleli Kamerunu čtyři branky, přesto nakonec byli rádi za výhru 4:3. Reparát po čtvrteční prohře s Mexikem nesložili úřadující mistři světa z Itálie, kteří se rozešli po výsledku 1:1 smírně se Švýcarskem. Pozici outsidera šampionátu potvrdil další prohrou Honduras, jenž dostal tři góly od Rumunů.

Přípravná fotbalová utkání
Nizozemsko - Maďarsko 6:1 (1:1). Branky: 64. a 79. Robben, 21. Van Persie, 56. Sneijder, 71. Van Bommel, 74. Elia - 6. Dzsudzsák.
JAR - Dánsko 1:0 (0:0). Branka: 76. Mphela.
Austrálie - USA 1:3 (1:2). Branky: 19. Cahill - 4. a 31. Buddle, 90. Gomez.
Ghana - Lotyšsko 1:0 (0:0). Branka: 88. Owusu-Abeyie.
Slovensko - Kostarika 3:0 (1:0). Branky: 17. vlastní Sequeira, 47. Vittek, 90. Šesták z pen.
Alžírsko - SAE 1:0 (0:0). Branka: 50. Zjaní.
Honduras - Rumunsko 0:3 (0:2). Branky: 17. Niculae, 45. Florescu, 75. Radoi z pen.
Srbsko - Kamerun 4:3 (4:2). Branky: 16. Krasič, 25. Stankovič, 44. Milijaš z pen., 45. Pantelič - 5. a 20. Webo, 67. Choupo-Moting.
Švýcarsko - Itálie 1:1 (1:1). Branky: 10. Inler - 15. Quagliarella.

Reklama