Hlavní obsah

U Brazilců to vře. Trenér zakázal hráčům rozhovory, Robinho ale neposlechl

JOHANNESBURG

Šampionát ještě nezačal a v brazilském táboře to začíná vřít. Největším hvězdám týmu se totiž přestává líbit soubor zákazů a příkazů, které vydal trenér Dunga a jež podle něho mají jediný cíl - udržet v mužstvu absolutní koncentraci na nastávající boje. Proto třeba zakázal všem svým svěřencům, aby v průběhu mistrovství poskytovali novinářům exkluzivní rozhovory. Jenže Robinho jeho příkaz porušil ještě před šampionátem...

Článek

Kázeň, disciplinu a absolutní se podřízení jeho příkazům staví trenér brazilské fotbalové reprezentace Dunga na první místo. Na hřišti i mimo něj. Proto také hráčům zakázal, aby během světového šampionátu v Jižní Africe poskytovali jakékoli individuální rozhovory.

„Odvádí je to od koncentrace. A my přijeli, abychom tenhle šampionát vyhráli,“ zdůvodňoval svůj příkaz krajně rozhořčeným novinářům. Marně největší hvězdy jeho týmu protestovaly, zbytečně namítaly, že jsou dospělí a vědí, co mohou a nemohou.

„Chci mít s novináři jenom dobré vztahy, protože mně v kariéře moc pomohli,“ namítal třeba Kaká, ale ani on nepochodil. Proto alespoň veřejně ironizoval slova trenéra, že každý trénink sleduje 300 novinářů, z nichž každý chce udělat vlastní rozhovor a kam by jeho mužstvo přišlo, kdyby každému vyhovělo.

„Pak bychom nedělali nic jiného, než si povídali z třemi stovkami žurnalistů,“ rozčiloval se Dunga. „Nebylo jich tady tři sta, ale jen dvě stě devadesát,“ sarkasticky reagoval Kaká.

Brazilec Robinho (vpravo) oslavuje se svým spoluhráčem Kaká branku.foto: Reuters/Sergio Moraes

Prvním hráčem, který trenérův příkaz porušil, je nezkrotný útočník Manchesteru City hostující v Santosu Robinho. Ten se totiž společně se záložníkem Elanem vydal během volného dne do nákupního centra v ulici Nelsona Mandely, kde se potkali s reportérem Radia Globo Mauro Navesem. Zatímco Elano žádost o rozhovor odmítl, Robinho se usadil a pro posluchače nejpopulárnější brazilské rozhlasové stanice se rozpovídal.

Ví totiž moc dobře, jaká je moc médií... Vždyť s pomocí novinářů si vytrucoval přestup z Realu Madrid do Manchesteru City a naposledy i hostování v Santosu.

Dungu to samozřejmě vytočilo na nejvyšší mez, ale zatím potrestal Robinha jen důtkou. Ten reagoval po svém - navzdory dalšímu z trenérových příkazů žongloval před kameramany a fotorepotéry s míčem a ukazoval, co všechno s ním dovede. Předváděl prostě podobné show, jako Ronaldinho na posledním světovém šampionátu v Německu před čtyřmi lety, i když to hráči mají zakázané.

„Zatím v naší výpravě panují dobré vztahy, ale je otázkou, jak se na nich trenérovy příkazy a excesy některých hráčů projeví v dalších dnech a týdnech. Už teď napětí houstne a to jsme pohromadě teprve měsíc,“ vynesl brazilským žurnalistům jeden z členů vedení.

Reklama

Související témata: