Hlavní obsah

Lippi už s Italy mistrovskou trofej obhájil, zatím však jen čokoládovou

IRENE

Přiletěli do Afriky obhajovat titul mistrů světa, k absolutním favoritům turnaje se však fotbalisté Itálie neřadí. Kouče Marcella Lippiho však vůbec netrápí, že v prognózách expertů se „squadra azzurra“ pohybuje až někde ve druhém sledu za Brazílií, Španělskem, Argentinou a spol. „Itálie nikdy nebyla mezi favority. Nepamatuji si šampionát, kde by to bylo jinak,“ poukazuje Lippi.

Foto: Stringer, Reuters

Trenér Marcello Lippi obhajuje s Itálií mistrovský titul. Trofej na snímku je však z čokolády, kouč ji dostal od dánského novináře.

Článek

Vzal ten žert v pohodě, dobře ho pobavil. Během tiskové konference v Sestriere, alpské vesnice v severozápadní Itálii, kde měli obhájci titulu soustředění, postavil jeden dánský novinář před Marcella Lippiho sošku pro fotbalové mistry světa. Nebyla však pravá ze zlata, nýbrž z čokolády.

Dvaašedesátiletý trenér se na zdařilou atrapu zálibně podíval a s úsměvem varoval celý fotbalový svět, že podceňovat Italy by bylo velkou chybou. „Nejsme vyloženým favoritem, žádného ze soupeřů se však neobávám. Pokud odevzdáme vše, co umíme, jsme schopni šampionát znovu vyhrát,“ ujistil Lippi, který se v Jihoafrické republice může stát teprve druhým koučem v historii, jemuž se podaří obhájit titul. Zatím to dokázal pouze jeho krajan Pozzo (1934, 1938)...

Co na tom, že při loňské generálce Italové na Poháru FIFA vybouchli. Co na tom, že „squadra azzurra“ je považována za přestárlý tým a deník Gazzeta dello Sport nazval některé opory mumiemi. Trenér obhájců si stále vede svou a z nominace klidně vynechal hvězdy tipu Tottiho, Toniho či Grossa.

Favoritem Italové nikdy nebyli

„Itálie nikdy nebyla mezi favority. Nepamatuji si šampionát, kde by to bylo jinak. Největší šance na úspěch má oprávněně Brazílie a Španělsko, dále Anglie, Nizozemsko, Německo, Francie. O celkovém triumfu však nerozhodují technické přednosti, ale jiné okolnosti,“ vyhlásil Lippi po příletu do dějiště šampionátu v Irene.

Za svými „dědky“ si stojí. „Nejsme nejstarším mužstvem na šampionátu, tři či čtyři reprezentace mají vyšší věkový průměr. Máme v kádru dobrý mix - na mistrovství světa v roce 2006 se představilo devět hráčů ze současného výběru, což je méně než polovina. Nikdy jsem neslyšel o žádném národním týmu, který by získal titul mistrů světa a na další šampionát by nominoval 23 odlišných hráčů,“ poukázal bývalý kouč Juventusu Turín či Interu Milán.

Výhrady expertů, že je italský tým přestárlý, zkrátka odmítá. „Máme starší hráče, ale věk neznamená, že jsou slabí. Poukazuje právě na jejich zkušenost a charisma. Jsme zvyklí na zápasy na nejvyšší úrovni, tým je vyvážený i mladými fotbalisty.“

Italové už jsou v dějišti MS. Cannavaro a Gattuso vedou tým při výběhu v jeho tréninkovém centru v Irene.foto: Reuters/Stefano Rellandini

Chtějí postoupit, aby si i Pirlo zahrál

Lippi už myslí o několik tahů dopředu. Proto nominoval i zraněného Andreu Pirla. Klíčový záložník přijde o úvodní zápasy ve skupině F proti Paraguayi a Novému Zélandu. A kdo ví, zda stihne aspoň třetí duel proti Slovensku.

„Je tu s námi, protože lékaři řekli, že na třetí zápas bude v pořádku. Také v Německu jsme měli dva hráče, kteří zpočátku nebyli zdravotně fit - Gattusa a Zamborttu. Pokud nebude v pořádku, použijeme někoho jiného. Pirlova absence je velkou ztrátou, ale chceme postoupit co nejdál, aby eventuelně mohl hrát v pozdější fázi,“ naznačil Lippi, že znovu pomýšlí na mety nejvyšší. „Nejsem nervózní, mám 62 let a tuto práci dělám již tři desetiletí. Nikdy jsem neměl vnitřní napětí, naopak, toto jsou nejlepší okamžiky. Je skvělé připravovat se na tak důležitý turnaj,“ libuje si trenér v dějišti obhajoby.

Reklama

Související témata: