Hlavní obsah

Argentina - Nigerie 1:0Argentina roli favorita splnila, Nigérii porazila, ale v závěru se strachovala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Heinze 1 : 0

PRAHA

Roli favorita sice hvězdný tým Argentiny potvrdil a třetí nejlepší celek Afriky Nigérii v úvodním utkání skupiny B 1:0 porazil, výkonem však zase až tolik neoslnil. Vyhrál jen díky hlavičce Heinzeho v samém úvodu střetnutí, protože jinak si Messi a spol. s čarujícím gólmanem Enyeamou poradit nedovedli. Naopak, v samém závěru se o výhru dokonce strachovali.

Foto: Enrique Marcarian, Reuters

Argentinec Gabriel Heinze (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem Lionelem Messim (vpravo) z branky do sítě Nigérie na MS v JAR.

Článek

Argentina by měla patřit podle expertů k nejvážnějším uchazečům o zlato. Hvězdný tým kolem Messiho oplývá nejen fotbalovým kumštem a velkými individualitami, ale i potřebným důrazem a patřičnou tvrdostí, což všechno potvrzoval už v úvodu střetnutí s Nigérií. Šest minut mu stačilo, aby šel zásluhou hlavičkujícího Heinzeho do vedení, ale během první půlhodiny jen u jedné branky zůstat nemuselo.

Střelu Messiho totiž likvidoval gólman Enyeama jen s největší námahou, Higuaín svou velkou šanci spálil... Argentina prostě na trávníku královala a rozehrávala fotbalový koncert, který dirigoval samozřejmě Messi.

Dlouho ale netrval, protože Maradonův tým si začal vedení hlídat, nikam nespěchal, takže z taktické bitvy, které se přizpůsobil i soupeř, se jen občas vynořil fotbalový záblesk. Jako třeba parádní střela Messiho, kterou gólman Enyeama vytahoval bravurně na roh.

Enyeama další šance zlikvidoval

Ani po přestávce se servírovaný fotbal příliš nezměnil. Hvězdná Argentina držela míč, strojově přesně kombinovala, dopředu se ale nehrnula. Vystačila si s pěším fotbalem a čekala na svou chvíli. Několik příležitostí se jí skutečně nabídlo, ale ani Verón, ba ani Messi druhou branku nepřidali. A to se přitom Messimu třeba v 65. min. nabídla šance víc než vyložená, jenže nigerijský brankář zase vynikl. A stejně tak legionář ve službách Tel Avivu s Messim poradil i deset minut před koncem, kdy se před ním největší argentinská hvězda objevila zcela sama.

S ubíhajícími minutami a po rošádách v sestavě se začala probírat i Nigérie, ale v ofenzívě byla dlouho neškodná. Teprve Taiwo v 71. min. pálil hodně nebezpečně, ale jeho střela těsně míjela tyč. Obránce Marseille se však při střele zranil a musel odstoupit. Pro "Orly" to však byl impuls k zvýšení aktivity a snahy po vyrovnání.

Možnost skutečně přišla, jenže střídající Uche jí pohrdl. Argentina si tak zhluboka oddechla, neboť taktickou hrou a držením míče už k výhře dokráčela a tři body na úvod šampionátu získala.

MS ve fotbale - základní skupina B:
Argentina - Nigérie 1:0 (1:0)
Branka: 6. Heinze. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Gutiérrez - Haruna. Diváci: 55.700.
Argentina: Romero - Gutiérrez, Demichelis, Samuel, Heinze - Verón (74. Maxi Rodríguez), Mascherano, Di María (85. Burdisso) - Messi - Tévez, Higuaín (79. Milito). Trenér: Maradona.
Nigérie: Enyeama - Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo (75. Uche) - Kaita, Etuhu, Haruna - Obasi (60. Odemwingie), Aiyegbeni, Obinna (52. Martins). Trenér: Lagerbäck.

Reklama

Související témata: