Hlavní obsah

Prokletí anglických gólmanů pokračuje, Green pustil laciný gól a připravil Albion o výhru

PRAHA

Fotbalisté Anglie ve svém úvodním vystoupení na mistrovství světa remizovali ve skupině C se Spojenými státy americkými 1:1. A největší vinu na ztrátě dvou bodů nese anglický brankář Robert Green, který po úvodní brance Gerrarda ze 4. minuty pustil za svá záda nepříliš důraznou střelu Dampseyho z 40. minuty.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Brankář Anglie Robert Green inkasuje gól v utkání proti USA během zápasu MS v Jihoafrické republice.

Článek

Hráči Albionu měli bleskový start do utkání. Už ve 4. minutě se totiž na hranici pokutového území objevil s míčem Heskey, který v útoku nastoupil místo Crouche, a přihrál Gerrardovi nabíhajícímu z druhé vlny. Záložník Liverpoolu tváří v tvář brankáři Howardovi nezazmatkoval a míč poslal po zemi podél jeho levé nohy.

Anglický kapitán Steven Gerrard se raduje z branky do sítě USA na mistrovství světa.foto: Reuters/Marcos Brindicc

Američané se pokusili odpovědět, do velké příležitosti se však dostávali jen těžko. Nejblíže ke skórování měl Altidore, jenž však centr Donovana hlavou netrefil. Naopak mohlo uhodit na druhé straně, když si na přízemní centr z pravé strany nabíhal Heskey. Před ním však zasáhl Howard, do něhož anglický útočník zajel. Gólman Evertonu musel být ošetřován, ale v utkání pokračoval.

O vyrovnání se snažil šest minut před koncem úvodního dějství Donovan. Největší hvězda amerického výběru se odhodlala ke střele, povedená rána však skončila jen těsně vedle. O minutu později Donovana napodobil Dempsey. Anglický brankář Green byl u míče včas, balón mu však přeskočil rukavici a pomalu se dokutálel až za brankovou čáru.

Americký fotbalista Clint Dempsey se raduje z branky do anglické sítě na MS v Jihoafrické republice.foto: Reuters/Brian Synder

I do druhého poločasu vstoupili svěřenci Fabia Capella aktivněji. Největší šanci úvodního tlaku měl Heskey, který se řítil sám na gólmana. Útočník Albionu však zazmatkoval a balón napálil pouze do Howardovy hrudi. Do velké příležitosti se dostal v 64. minutě na druhé straně také Altidore, Green však napravil své zaváhání, když míč vytěsnil na tyč.

Anglický útočník Wayne Rooney (uprostřed) se snaží prosadit mezi Američany Jayem DeMeritem a Ricardem Clarkem.foto: Reuters/Alessandro Bianchi

Tlak evropského celku přesto sílil. Patnáct minut před koncem druhé půle překvapivou střelou Rooney málem nachytal Howarda, balón však skončil těsně mimo. Americký gólman byl připraven o minutu později proti střele Wright-Phillipse, stejně jako při pokusu Rooneyho z úhlu. Do závěru zápasu nastoupil také vytáhlý útočník Crouch, ale ani on gól vstřelit nedokázal a oba soupeři se tak rozešli po remíze.

MS ve fotbale - základní skupina C:
Anglie - USA 1:1 (1:1)
Branky: 4. Gerrard - 40. Dempsey. Rozhodčí: Simon - Hausmann, Braatz (všichni Braz.). ŽK: Milner, Carragher, Gerrard - Cherundolo, DeMerit, Findley. Diváci: 38.600.
Anglie: Green - Johnson, Terry, King (46. Carragher), A. Cole - Lennon, Lampard, Gerrard, Milner (31. Wright-Phillips) - Rooney, Heskey (79. Crouch). Trenér: Capello.
USA: Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra - Dempsey, M. Bradley, Clark, Donovan - Altidore (86. Holden), Findley (77. Buddle). Trenér: B. Bradley.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články