Hlavní obsah

Srbsko - Ghana 0:1MS: Srbsko dohrávající v deseti dostalo gól z penalty a prohrálo s Ghanou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
84. Gyan (penalta) 0 : 1

PRAHA

Ghanské "Černé hvězdy" mohly rozvířit vítězný tanec... V prvním vystoupení na světovém šampionátu porazily Srbsko 1:0, když o jejich vítězství rozhodla penalta nařízená za ruku Kuzmanoviče šest minut před koncem. Gyan ji bezpečně proměnil a Ghana propadla nadšení. Po tříbodovém zisku má stejně jako před čtyřmi lety v Německu nakročeno k postupu ze skupiny C.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Ghaňan Asamoah Gyan se raduje z branky do srbské sítě během MS v Jihoafrické republice.

Článek

Konfrontace dvou věhlasných srbských trenérů Radomira Antiče na lavičce reprezentace své země a Milovana Rajevace ve službách Ghany dlouho nijak oslnivý fotbal nenabízela. Žádný div, v úvodním duelu na šampionátu se oba celky snažily vyvarovat se chyby a především neinkasovat, než aby se pokoušely smést protivníka ofenzivní smrští.

Prvních dvacet minut patřilo trochu překvapivě "Černým hvězdám" z Ghany, které byly aktivnější, měly míč častěji pod kotrolou a i na dostřel srbské brány se dostávaly.  Pokusy Annana, Gyana a spol. však postrádaly potřebnou rasanci i přesnost, takže zkušeného srbského legionáře ve službách Wiganu Stojkoviče ohrozit nemohly.

Zkušenosti Srbům nepomohly

Srbsko chtělo vůbec těžit ze zkušeností svých hvězd, tempo ovšem nabíralo o poznání pomaleji a ani standardní situace, jež měly být jejich největší zbraní, mu nevycházely. Nejnebezpečnější tudíž byla střela Stankovičce v 39. min, která nadělala brankáři Kingstonovi slavícímu právě v neděli dvaatřicáté narozeniny velké problémy.

I po změně stran měla navrch Ghana, která se po deseti minutách dostala do první vyložené šance. Tagoe načechral balón do vápna a jeho krajan Ayew oblákající dres Marseille ve víc než slibné příležitosti hlavičkoval vedle. Svůj tým tím ovšem povzbudil, takže na bránu Srbů se valil jeden útok za druhým. Možnost ke skórování se nabídla Boatengovi, hlavička Gyana dokonce skončila na tyči.

Vyloučení přineslo komplikace

Probouzel se ovšem i srbský výběr, takže se konečně hrál fotbal, který se publiku líbil. Panteličovy průniky dělaly ghanské obraně problémy, jenže zpětné přihrávky jedenatřicetiletého útočníka Ajaxu nenacházely u spoluhráčů pochopení, pokusy Žigiče zase neměly potřebnou přesnost.

Čtvrhodiny před koncem se ovšem situace Srbů zkomplikovala, neboť stoper Lukovič si pomohl v souboji rukama, po druhé žluté kartě musel ze hřiště a Ghana hrála závěr utkání v početní převaze.

Rozřešení se zrodilo z penalty

Přesto mohla inkasovat, protože v 79. min. se Krasič ocitl v největší šanci celého zápasu, ale Kingson jeho střelu vyboxoval. A když vzápětí neuspěl ani Jovanovič, přišel zákonitě trest. Kuzmanovič si totiž sáhl ve vápně na míč rukou, Gyan nařízenou penaltu bezpečně proměnil a rozhodl tak o výhře Ghany. Tu mohl v poslední minutě ještě pečetit, ale jeho střela skončila pouze na tyči. I tak ale africký celek jásal, neboť výhra umocnila jeho postupové naděje.

Stankovič vstoupil do historie

Zápas nabídl i  jeden záznam do historie. Záložník Dejan Stankovič totiž jako první fotbalista v historii nastoupil na světovém šampionátu za třetí zemi. Jednatřicetiletý hráč Interu Milán byl už v roce 1998 členem společného jugoslávského výběru. Na minulém šampionátu v Německu už hájil barvy Srbska a Černé Hory, nyní je oporou samostatného srbského výběru.

MS ve fotbale - základní skupina D:
Srbsko - Ghana 0:1
Branka: 84. Gyan z pen. Rozhodčí: Baldassi - Casas, Maidana (všichni Arg.). ŽK: Žigič, Lukovič, Kuzmanovič - Vorsah, Tagoe. ČK: 74. Lukovič. Diváci: 40.000. Poločas 0:0.
Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Vidič, Lukovič, Kolarov - Krasič, Stankovič, Milijaš (62. Kuzmanovič), Jovanovič (76. Subotič) - Žigič (69. Lazovič), Pantelič. Trenér: Antič.
Ghana: Kingson - Pantsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei - Annan, Asamoah (73. Appiah), K. Boateng (90. Addy), Ayew - Gyan (90. Abeyie), Tagoe. Trenér: Rajevac.

Reklama

Související témata: