Hlavní obsah

MS: Němci proměnili zápas s oslabenou Austrálií v kanonádu. Smetli ji 4:0!

V jednoznačnou záležitost proměnili Němci své úvodní vystoupení na světovém šampionátu v Jižní Africe. Zápas s Austrálii rozhodli vlastně už během první půlhodiny po trefách Podolského a Kloseho, po přestávce pak rozehráli hotový koncert. Aby ne, když jim mexický sudí odpustil za stavu 2:0 penaltu a navíc hodně přísně vyloučil největší australskou hvězdu Cahilla, takže jim k jasnému vítězství dopomohl.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Miroslav Klose se raduje z gólu, jímž jistil vedení Německa nad Austrálií.

Článek

Absence kapitána Ballacka měla představovat pro Němce velkou ránu. Vždyť právě on to měl být, kdo měl dirigoval mladé spoluhráče kolem sebe. Zranění ho však na šampionát nepustilo, takže bylo na zkušených třicátnících Klosem a Friedrichovi, aby převzali taktovku po něm. Mimochodem - oni dva a třetí gólman Butt jsou jedinými třicátníky v německém mužstvu a i proto trenér Löw mluví o tom, že vrchol na jeho výběr teprve čeká.

Bronz mohou klidně zopakovat

V úvodním utkání skupiny D proti Austrálii ovšem Německo naznačilo, že by rozhodně nemuselo čekat tak dlouho a že by minimálně bronz z posledního šampionátu mohlo zopakovat. Soupeře totiž smetlo naprosto suverénně a servírovaným fotbalem potvrdilo, že si na medaili může klidně troufat.

Nejprve se sice dostal do velké šance po rohovém kopu Garcia, jenžena čáře stojící Lahm jeho jeho příležitost zmařil a od té chvíle už Němci rozehráli koncert, v němž nebylo o vítězi pochyb. Předváděli nejlepší fotbal ze všech mužstev, která se v Jižní Africe zatím představila.

Po půlhodině bylo rozhodnuto

Do utkání s Austrálií  vstoupilo Löwovo mužstvo výborně, hned v úvodu dokonale rozebralo pověstnou australskou defenzívu a během půlhodiny vedlo 2:0 po trefách Podolského a Kloseho. A to bylo pro soupeře skóre ještě hodně milosrdné, neboť Klose a spol. se lehce dostávali i do dalších šancí, které spálili.

Němečtí střelci gólů do australské sítě Miroslav Klose (vpravo) a Lukas Podolski se radují.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Daniel Muňoz

Nejprve neodpískaná penalta, pak přísné vyloučení

Australané se probrali až po přestávce, ale všechno se proti nim spiklo. Mexický rozhodčí Rodriguez především... Nejprve totiž neodpískal v 49. min. jasnou ruku Mertesackera v pokutovém území, pak střídající Holman těsně míjel německou bránu, k dovršení všeho v 55. minutě poslal sudí hodně přísně ze hřiště největší hvězdu Austrálie Cahilla.

Tím de facto ortel nad protinožci podepsal, neboť v deseti na obrácení výsledku už neměli. Zvláště, když Müller v 68. min. zvýšil na 3:0 a tři minuty po něm přidal Němec s brazilským pasem Cacau čtvrtou branku. Australané se sesypali a už jen vyhlíželi konec zápasu.

Löwův tým tak dosáhl zatím nejvyššího vítězství na šampionátu, hlavně si však parádním výkonem řekl o roli jednoho z aspirantů na medaili. Pro německého kouče, který vedl reprezentaci v jubilejním padesátém utkání, prostě parádní vykročení do turnaje...

Fotbalové MS 2010 - skupina D
Německo - Austrálie 4:0
Branky: 8. Podolski, 26. Klose, 68. Müller, 70. Cacau. Rozhodčí: Rodriguez - Camargo, Morín (všichni Mex.). ŽK: Özil, Cacau - Neil, Moore, Valeri. ČK: 56. Cahill (Austr.). Diváci: 62.000. Poločas 2:0.
Německo: Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Badstuber - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Özil (74. Gomez), Podolski (81. Marin) - Klose (68. Cacau). Trenér: Löw.
Austrálie: Schwarzer - Wilkshire, Neill, Moore, Chipperfield - Valeri, Grella (46. Holman) - Emerton (74. Jedinak), Cahill, Culina - Garcia (64. Rukavytsya). Trenér: Verbeek.

Reklama

Související témata: