Hlavní obsah

Klose hodil za hlavu trápení v Bayernu a při MS opět ožil

Během sezony trpěl na lavičce náhradníků v Bayernu Mnichov a němečtí fanoušci zpochybňovali, zda má vůbec jezdit na světový šampionát. Ale jakmile mistrovství odstartovalo, jde z útočníka Miroslava Kloseho zase strach. Třiadvacetiletý kanonýr v neděli druhým gólem přispěl k drtivé výhře 4:0 nad Austrálií a skóroval tak potřetí za sebou v zahajovacím utkání Německa na MS.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Německý útočník Miroslav Klose se raduje z branky

Článek

"Nikdy jsem o sobě nepochyboval. A nikdy to neudělám. Vím, co dokážu," prohlásil Klose po zápase. I když teď s úsměvem musí odrážet narážky, že jeho výkonnost jde stejně dolů. Před osmi lety proti Saúdské Arábii uchvátil hattrickem, na minulém mistrovství na domácí půdě dvěma trefami pomohl k triumfu nad Kostarikou. A s Austrálií se už trefil "jen" jednou.

I tak je jeho bilance na světových šampionátech skvostná. Na předchozích dvou nasázel po pěti přesných trefách a po nedělním gólu mu scházejí už jen čtyři branky k bilanci nejlepšího střelce historie šampionátů Brazilce Ronalda. Je až neuvěřitelné, jak se Klose dokáže na mistrovství připravit. Třebaže v letošní sezoně dal v Bayernu pouhé tři branky a musel se smířit s rolí náhradníka. "Jednou z mých předností je, že umím být připraven na okamžik, kdy o něco opravdu jde," uvedl Klose.

Svá slova potvrdil třeba loni v říjnu, když jedinou brankou rozhodl klíčový zápas kvalifikace v Moskvě a poslal Německo na šampionát. Pak osm měsíců v národním týmu střelecky mlčel, než se zase ukázal proti Australanům. Klose se netají ani tím, že v zápasech německého reprezentace má pokaždé zvýšenou motivaci. Byť je rodákem z polské Opole. "Cítím, že jsem pro reprezentaci důležitý, což pro mě už léta hodně znamená," prohlásil autor 49 reprezentačních branek, na které potřeboval 97 zápasů.

Klose a Podolski, jasná volba pro Löwa

Ani německý trenér Joachim Löw prý nikdy nepochyboval, že by na Klosem přestal stavět. Dlouho před mistrovstvím věděl, že Klose na šampionátu vytvoří dvojici s Lukasem Podolským, s nímž zářil už před čtyřmi lety v Německu a duo dohromady zaznamenalo osm branek. Přitom i Podolski se letos v Kolíně nad Rýnem spíš trápil. "Tu diskusi kolem Kloseho a Podolského jsem upřímně ani moc nechápal. Stále jsem byl přesvědčený o jejich kvalitách. Dokonale splňují moji představu o ideální dvojce," tvrdí Löw.

Když Klose v neděli ve 26. minutě poslal svojí hlavičkou Německo do dvoubrankového náskoku, zřejmě umlčel mnoho svých kritiků. Svoji branku také hodně prožíval, s německým kapitánem Philippem Lahmem, parťákem z Bayernu, který mu předložil přesný centr, strávili při oslavě branky snad půlminutu v objetí.

"Byl jsem tak soustředěný, že ani nevím, co mi (Lahm) říkal," smál se Klose. A nechybělo mnoho, aby proti Australanům slavil víckrát. Dvě další výborné šance spálil. Počítat se ale dá s tím, že poslední slovo na mistrovství ještě neřekl. A Ronaldo se v čele tabulky kanonýrů může třást...

Reklama

Související témata: