Hlavní obsah

Brazílie - KLDR 2:1Brazilci zlomili odpor KLDR až po pauze, překvapení ale nepřipustili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
55. Maicon 1 : 0
72. Elano 2 : 0
89. Či 2 : 1

Hodně sil museli vynaložit brazilští fotbalisté v úterním premiérovém vystoupení na světovém šampionátu na výhru nad KLDR. Asijský tým se soustředil výhradně na defenzivu, favorit se střelecky prosadil až po přestávce a zvítězil 2:1. Poražení vstřelili gól z jediné vydařené útočné akce v utkání až v 89. minutě.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Brazilec Elano (vzadu) oslavuje se spoluhráči vstřelenou branku v utkání s KLDR.

Článek

Teplota na bodu mrazu, brazilští fotbalisté s rukavicemi, i tak vypadalo premiérové vystoupení jihoamerických favoritů na mistrovství světa. Brazílie se sice snažila bezejmenného soupeře přitlačit, ale nedokázala se vyrovnat s obvyklou zbraní outsiderů - mnohočetným hlubokým obranným blokem, který byl poskládán až v devíti hráčích před šestnáctkou.

"Kanárci" sice měli na svém kontě dvojnásobný počet minut držení míče, soupeře přestříleli, ale jejich pokusy byly nepřesné a ty mířící mezi tyče zase nepříliš nebezpečné, takže brankář Ri Mjong-kuk si s nimi hravě poradil. Platilo to i o Maiconově střele, kterou gólman vyrazil na roh.

Doménou Severokorejců byla obrana a agresivní dohrávání soubojů. Dávali si však velký pozor, aby faulovali daleko od branky. Především v prvních dvaceti minutách se několikrát pokusili vyrazit do ofenzivy, několikrát i vystřelili, ovšem velké nebezpečí to neznamenalo.

V druhém poločase Brazilci ještě přidali na intenzitě svých kombinací a brzy si začali vypracovávat příležitosti. V 51. minutě vypadal slibně tvrdý, leč nepřesný pokus Michela Bastose z trestného kopu, vzápětí pálil mimo i Robinho.

V 55. minutě ale trpělivě bránící Korejci přece jen udělali chybu. Nedokázali na své levé straně zachytit vysunutí Maicona a pronikající pravý bek v roli falešného křídla z takřka nulového úhlu propálil špatně postaveného brankáře.

Brazilci měli s přibývajícím časem a odcházejícími silami soupeře i další šance, ale znovu se ujala až rychlá kombinace s přihrávkou za obranu na pravé straně. Tam naběhl v 72. minutě Elano a definitivně zlomil odpor odhodlaného mužstva ze severu Korejského poloostrova.

Poražený výběr vsadil na totální destrukci a je po prvním utkání jediným týmem skupiny G, který zůstává bez bodu, přestože minutu před koncem Či Jun-nam vstřelil po zaběhnutí za brazilskou obranu čestný úspěch.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina G
Brazílie - KLDR 2:1 (0:0)
Branky: 55. Maicon, 72. Elano - 89. Či Jun-nam. Rozhodčí: Kassai - Eros, Vamos (všichni Maď.). ŽK: Ramires (Braz.). Diváci: 54 331.
Brazílie: Júlio Cesar - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos - Gilberto Silva - Elano (73. Daniel Alves), Kaká (78. Nilmar), Felipe Melo (84. Ramires) - Robinho, Luís Fabiano. Trenér: Dunga.
KLDR: Ri Mjong-kuk - Čcha Čong-hjok, Pak Čchol-čin, Pak Nam-čchol I, Ri Kwang-čchon - Ri Čun-il - Mun In-kuk (80. Kim Kum-il), Či Jun-nam - Hong Jong-čo, An Čong Te-se, Jong-hak. Trenér: Kim Čong-hun.

Reklama