Hlavní obsah

Španělsko - Švýcarsko 0:1Fotbalová senzace, favorizovaní Španělé prohráli se Švýcarskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
52. Fernandes 0 : 1

DURBAN

Favorizovaní Španělé ve svém prvním utkání na mistrovství světa v Jihoafrické republice tvrdě narazili. Ve středečním závěrečném utkání úvodního kola šampionátu marně dobývali branku Švýcarska a nakonec nezískali ani bod. Švýcaři díky brance Fernandese z počátku druhé půle vyválčili vítězství 1:0 a zajistili prvotřídní fotbalovou senzaci!

Foto: ČTK/AP

Švýcar Gelson Fernandes (vpravo) oslavuje spolu s Tranquillo Barnettou svůj gól, kterým rozhodl o senzační výhře nad Španělskem.

Článek

Až na devatenáctý pokus uspěli Švýcaři, které na MS vede Ottmar Hitzfeld, v měření sil se Španělskem. Zároveň pak v pátém utkání za sebou udrželi na mistrovství světa čisté konto (celkem pak 484 minut bez inkasované branky, k absolutnímu rekordu v neprůstřelnosti chybí Švýcarům jen 66 minut), čímž vyrovnali italský rekord.

Španělé přitom disponují velkou ofenzivní sílou, což převedli i v generálce na šampionát, když rozdrtili Polsko 6:0. O tenisovém kanáru v utkání proti Hitzfeldovým svěřencům se však mohli nechat jen zdát, nemohli se vůbec prosadit a byť drželi míč na kopačkách v 70 procentech hracího času, nedokázali se propracovat ke gólu.

Švýcaři v utkání vsadili na precizní defenzívu, semknutý tým bezchybně plnil obranné úkoly a soupeř si na defenzivní hrázi vylámal zuby. A když už se dostali k zakončení, zakročil brankář Benaglio. Ve 24. minutě vychytal Piquého, na konci poločasu pak nepřesně střílel nejlepší střelec posledního Eura David Villa.

Po přestávce pak přišel šok, když v 52. minutě prošel středem španělské obrany jako buldozer Derdiyok, v pádu procpal míč do malého vápna, kde si s ním už poradil Fernandes, dorazil míč do sítě a připsal si životní trefu.

Španělský lodivod Del Bosque vyslal na trávník uzdraveného snajpra Torrese ve snaze zachránit alespoň bod. Torres dvacet minut před koncem ale nemířil přesně, o něco lépe pálil později Xabi Alonso, jenže jeho pokus zastavilo břevno. Konstrukce se třásla i na protější straně hřiště, tyč rozezvučel Derdiyok po sebevědomém průniku do nitra španělského pokutového území.

Smutný však být nemusel, ani pětiminutové nastavení nepřineslo španělský gól, a tak mohla propuknout vítězná radost Švýcarů.

Španělsko - Švýcarsko 0:1 (0:0)
Branka: 52. Fernandes. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Grichting, Ziegler, Yakin, Benaglio (všichni Švýc.). Diváci: 61.000.
Španělsko: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Silva, Xabi Alonso, Xavi, Busquets, Iniesta - Villa.
Švýcarsko: Benaglio - Grichting, Lichtsteiner, Senderos (36. Von Bergen), Ziegler - Barnetta, Gökhan Inler, Huggel, Fernandes - Eren Derdiyok, Nkufo.

Reklama

Související témata: