Hlavní obsah

Řecko - Nigerie 2:1Řekové otočili zápas s oslabenou Nigérií a budou bojovat o postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Uche 0 : 1
44. Salpingidis 1 : 1
71. Torosidis 2 : 1

BLOEMFONTEIN

Fotbalisté Řecka otočili zápas s Nigérií ve skupině B MS a zvítězili 2:1. Nigérie, která hrála od 33. minuty bez vyloučeného Kaity, je po dvou zápasech bez bodu, Řecko si připsalo první tři.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Řecký fotbalista Vassilis Torosidis se raduje z branky do sítě Nigérie v utkání MS v Jihoafrické republice.

Článek

Znamená to, že před posledním kolem jsou ve skupině B ve hře o osmifinále všechny čtyři týmy včetně zatím stoprocentně úspěšné Argentiny a Jižní Koreje, jejichž dnešní duel skončil výhrou Jihoameričanů 4:1.

Svěřencům kouče Diega Maradony tak v posledním duelu s Řeky stačí i bod k pojištění prvního místa. Řekové musí doufat, že budou mít po posledním zápase na kontě víc bodů než Korea, které nahrává i o jednu branku lepší skóre. Také poslední Nigérie ještě není ze hry venku, ale musí nejméně o dvě branky porazit Koreu a doufat, že Argentinci zdolají Řecko.

Fotbalové akcie Řecka sužovaného ekonomickou krizí dnes vzrostly. Tým německého kouče Otto Rehhagela ukázal velkou vnitřní sílu, když jej nezdeptal nepříznivý vývoj. Nigérie se po vedoucí brance Ucheho z trestného kopu nadechovala k tomu, že soupeři uštědří porážku stejně jako na světovém šampionátu před 16 lety (2:0), ale rozjetý africký celek přibrzdil jeho vlastní hráč.

Záložník Kaita se ve 33. minutě za autovou čárou kopačkou ohnal po Torosidisovi, a přestože řecký zadák pád přifilmoval, sudí Kaitu vykázal ze hřiště. Trenérský veterán Rehhagel, v 71 letech nejstarší kouč historie na lavičce při MS, ihned nasadil do hry třetího útočníka Samarase a Řekové ukázali, že vedle nudné defenzivy umí přetlačit soupeře i pestrou útočnou hrou.

Řekové si s přesilovkou věděli rady. Salpingidise nejprve vychytal nigerijský brankář Enyeama a záložník Haruna vzápětí pokus střídajícího Samarase odvrátil z brankové čáry. Minutu před poločasem si však Řecko mohlo vychutnat přelomovou chvíli: Salpingidisovu ránu do protisměru brankáře tentokrát nechtěně tečoval Haruna a Řekové při vyrovnání slavili svoji první trefu na šampionátech. Dočkali se jí až v pátém zápase.

Vyrovnání Řeky nabudilo, ale po hodině hry jejich nadšení málem Afričané utlumili. Útočník bundesligového Hoffenheimu Obasi bude ještě dlouho myslet na to, jak po rychlém brejku netrefil úplně opuštěnou branku. V 71. minutě přišla velká řecká chvíle. A Nigérii potopil muž, který zářil v premiéře s Argentinou a také dnes předvedl několik skvělých zákroků.

Brankář Enyeama neudržel střelu Tziolise a dobíhající Torosidis lehkou dorážkou završil obrat. Zadák Olympiakosu Pireus si třetí gól v reprezentaci schoval na pravý okamžik. Řecko se konečně mohlo radovat z vítězství na MS.

MS ve fotbale - skupina B:
Řecko - Nigérie 2:1 (1:1)
Branky: 44. Salpingidis, 71. Torosidis - 16. Uche. Rozhodčí: Ruiz - González, Clavijo (všichni Kol.). ŽK: Papastathopulos, Tziolis, Samaras - Obasi. ČK: 33. Kaita (Nig.). Diváci: 31.593.
Řecko: Tzorvas - Vyntra, Papadopulos, Kyrgiakos, Torosidis - Papastathopulos (37. Samaras) - Katsuranis, Tziolis - Karagunis, Gekas (79. Ninis), Salpingidis. Trenér: Rehhagel.
Nigérie: Enyeama - Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo (55. Echiéjilé, 78. Afolabi) - Kaita, Etuhu, Haruna, Uche - Odemwingie (46. Obasi), Yakubu. Trenér: Lagerbäck.

Reklama

Související témata: