Hlavní obsah

Marchetti přežil děsivou autonehodu a chystá se zastoupit Buffona

IRENE

Když se jako malý chlapec proháněl po hřišti jako útočník, asi by jej nenapadlo, že na něj jednou bude celá Itálie spoléhat při mistrovství světa jako na brankářskou poslední instanci. Federico Marchetti teď je nejsledovanějším fotbalistou z Apeninského poloostrova, protože každý čeká na to, jestli gólman z provinčního Cagliari dokáže při světovém šampionátu zastoupit zraněnou jedničku Gianluigiho Buffona.

Foto: Roberto Dandia, ČTK/AP

Italský brankář Gianluigi Buffon po inkasované brance v utkání s Paraguayí.

Článek

Když Marchetti mluví o tom, že má štěstí na své straně, není to v jeho případě prázdná fráze. Před pěti lety si ho už jednou vybral měrou vrchovatou, když byl přímým účastníkem tragické autonehody, při které přišel o dva nejlepší kamarády.

Sám Marchetti se přitom s dalšími dvěma spolucestujícími ze zdemolovaného auta dostal nezraněný. "Když se podíváte smrti do očí, něco to ve vás zanechá," řekl dnes Marchetti. "Byl to šílený zážitek, na který nejde zapomenout," prohlásil i s odstupem času se smutkem v hlase.

Když sedmadvacetiletý Marchetti málem přišel o život, chytal ještě v provinčním klubu Pro Vercelli čtvrtou ligu. Nešťastná událost ale prý změnila celý jeho pohled na život. Marchetti se postupně hodně vypracoval a před rokem si splnil sen, když poprvé hájil branku "squadry azzurry". "Chci si užít každý den, nestresovat se," vysvětloval.

I proto je pravděpodobné, že se nenechá "semlít" psychickým tlakem, který má start v nedělním zápase s Novým Zélandem doprovázet. Už v pondělí Marchetti atmosféru mistrovství nasál, když místo Buffona odchytal druhý poločas s Paraguayí a neinkasoval.

"Jsem si jistý, že se na mě kamarádi budou dívat z nebe a budou ze mě mít radost," líčil Marchetti, který si jména zesnulých kamarádů nechal vytetovat i na paži. Na druhé má obrázek Panny Marie. "Jsem přesvědčený o tom, že nade mnou někdo má kontrolu," vyznal se ze svého pohledu na víru Marchetti.

Ze smutných vzpomínek jej vytrhne připomínka toho, jak se v mládí z postu útočníka přeorientoval na brankářskou práci. "Byla to náhoda. Jednou jsme měli hrát s městským výběrem, ale protože bylo strašně ošklivo, spoustu kluků včetně brankářů jejich maminky nepustily ven. Takže jsem se postavil do branky a v tu chvíli jsem se do té pozice zamiloval," popisoval Marchetti zaníceně. O svém umění teď může přesvědčit Itálii i celý fotbalový svět.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články