Hlavní obsah

Francie - Mexiko 0:2Obhájci stříbra Francouzi podlehli Mexiku a jsou blízko vyřazení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
64. Hernández 0 : 1
79. Blanco (penalta) 0 : 2

POLOKWANE

Fotbalisté Francie prohráli v druhém utkání na světovém šampionátu s Mexikem 0:2 a jsou na pokraji vyřazení. Obhájci stříbra figurují ve skupině A na třetím místě a v závěrečném duelu s domácími Jihoafričany jim nejspíš nebude stačit ani výhra. Mexičané se po brankách střídajících Hernándeze a Blanka, který proměnil penaltu, dočkali první výhry nad Francií v historii a přiblížili se postupu.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Jeremy Toulalan z Francie (vlevo) v souboji s Mexičanem Francem

Článek

Kritizovaný francouzský trenér Domenech vsadil s výjimkou Gourcuffa na stejnou sestavu jako při bezbrankovém duelu s Uruguayí a jeho svěřenci pokračovali v podobně matném představení, které vystihovalo nepohodu a nepříliš dobrou atmosféru v týmu. V ofenzivě chyběla Francouzům nápaditost a za celou první půli nevyslali na brankář Péreze ani jednu nebezpečnější střelu.

To Mexiko, které opět nastoupilo se třemi útočníky, působilo mnohem přímočařejším dojmem a zkoušelo štěstí ze všech pozic. V osmé minutě zpracoval dlouhý pas Vela, ale jeho střela mířila nad. Pak přišly chvíle levého beka Salcida. Nejprve pálil po zemi těsně vedle a v 27. minutě se z úhlu protáhl až před gólmana Llorise, který musel vytáhnout první těžší zákrok.

Salcido také zásoboval spoluhráče přesnými centry. Po jednom z nich vlétl do souboje s Llorisem střídající Barrera, jenž nahradil zraněného Velu, ale francouzskou branku v obtížné pozici netrefil.

Kouč Domenech stáhl v pauze Anelku, na Henryho však opět nedošlo. Mdlou ofenzivu měl pozvednout Gignac. Chvilkový francouzský nápor režíroval Malouda, který v 54. minutě povedenou ránou poprvé protáhl Péreze.

Pak už přišly velké okamžiky mexických střídajících útočníků. Devět minut po svém příchodu na trávník si na hranici ofsajdu naběhl na kolmici od kapitána Márqueze Hernández, sám před Llorisem zachoval chladnou hlavu, udělal kličku a v 64. minutě střelou do prázdné branky otevřel skóre.

Francouzi se zcela sesypali a nenašli žádnou odpověď. Jedenáct minut před koncem dokonal jejich zkázu další střídající hráč Blanco, který proměnil penaltu po Abidalově zákroku na Barreru. Sedmatřicetiletý útočník se stal třetím nejstarším hráčem, který dal na světovém šampionátu branku. Zároveň se jako první Mexičan v historii trefil na třech různých mistrovstvích.

Francouzi závěr duelu přetrpěli a nejspíš je nezachrání ani případná výhra nad Jižní Afrikou. Uruguayi a Mexiku totiž k jistotě postupu postačí remíza ve vzájemném duelu, navíc mají výrazně lepší skóre než Francie.

MS ve fotbale - základní skupina A:
Francie - Mexiko 0:2 (0:0)
Branky: 64. Hernández, 79. Blanco z pen. Rozhodčí: Al Gamdí (Saúdská Arábie) - Kamranifar (Írán), Al Marzukí (SAE). ŽK: Toulalan, Abidal - Franco, Juárez, Moreno, Rodríguez. Diváci: 35.370.
Francie: Lloris - Sagna, Gallas, Abidal, Evra - Toulalan, Diaby - Govou (69. Valbuena), Ribéry, Malouda - Anelka (46. Gignac).
Mexiko: Pérez - Osorio, Rodríguez, Moreno, Salcido - Juárez (55. Hernández), Márquez, Torrado - Dos Santos, Franco (62. Blanco), Vela (31. Barrera).

Reklama

Související témata: