Hlavní obsah

Nizozemsko - Japonsko 1:0Nizozemci vyhráli nejtěsnějším poměrem nad Japonskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
53. Sneijder 1 : 0

Druhou překážku při cestě za vysněným titulem překonali fotbalisté Nizozemska, jeden ze žhavých favoritů na triumf v celém turnaji. Svou sérii neporazitelnosti proti Japoncům ve skupině E "Oranjes" prodloužili na jedenadvacet zápasů, i když v zápase padl jediný gól z kopačky Sneijdera. Oba týmy nastoupily s vědomím, že druhá výhra je s velkou pravděpodobností posune do osmifinále. S tímto vědomím se lépe vyrovnal evropský celek, i když diváci rozhodně z jeho strany neviděli žádný nadprůměrný fotbal.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Nizozemská radost po gólu, který vstřelil Japoncům ve druhé půli Wesley Sneijder (uprostřed).

Článek

Sebevědomím hýřící Nizozemci sice stále postrádali zraněnou ofenzivní hvězdu Arjena Robbena, ale nepřipoušteli si žádné komplikace. Jenže úroveň hry v prvním poločase příliš nenaznačovala, že hraje jeden z favoritů turnaje proti snaživému, ale přece jen o poznání slabšímu soupeři.

Nizozemsko první duel na MS zvládlo, byť při výhře nad Dánskem 2:0 herně příliš neoslnilo a podobně to vypadalo i v sobotu v souboji s asijským soupeřem. Hra byla hodně vyrovnaná, evropský celek měl převahu, ale markantnější to bylo díky oranžovým propietám v hledišti.

Fotbalové MS 2010 on-line na Sport.cz:
Nizozemsko - Japonsko

Ze hry Japonců, kteří v prvním zápase vyzráli nad Kamerunem, bylo cítit, že by se klidně spokojili s bodem. Nicméně se neuchýlili k nějaké zdržovací taktice. Pečlivě bránili, pohybem likvidovali útoční ataky soupeře a snažili se o protiútoky. Jenže ty velké nebezpečí pro nizozemskou branku neznamenaly, a tak nebylo divu, že se diváci za pětačtyřicet minut nedočkali žádného gólu.

Osm minut po přestávce se Nizozemci konečně střelecky prosadili. Van Persie vrátil míč z pokutového území a na nabíhajícího Sneijdera a ten krásnou střelou překonal japonského brankáře Kawašimu. "Oranjes" vedení celkem v pohodě bránili, teprve v závěru zápasu si Japonci vytvořili tlak a byli blízko vyrovnání. V posledních minutách mohl opadnout gól i na opačné straně, ale střelci měli vychýlenou mušku.

MS ve fotbale - základní skupina E
Nizozemsko - Japonsko 1:0 (0:0)
Branka: 53. Sneijder. Rozhodčí: Baldassi - Casas, Maidana (všichni Arg.). ŽK: Van der Wiel (Nizozemsko). Diváci: 62 010.
Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuijt, Sneijder (83. Afellay), Van der Vaart (72. Elia) - Van Persie (88. Huntelaar). Trenér: Van Marwijk.
Japonsko: Kawašima - Nagatomo, Nakazawa, Tulio, Komano - Abe - Hasebe (77. Okazaki), Macui (64. Nakamura), Endo, Okubo (77. Tamada) - Honda. Trenér: Okada.

Reklama

Související témata: