Hlavní obsah

Korejci slaví po remíze s Nigérií postup do osmifinále MS

DURBAN

Postupová tajenka skupiny B na světovém šampionátu v Jihoafrické republice je vyřešena. Za stoprocentní Argentinou si druhou příčku zajišťující klíč od osmifinálové brány zajistili fotbalisté Koreje, kteří v posledním utkání základní části uhráli v Durbanu remízu 2:2 s Nigérií a postoupili na úkor Řeků.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Korejský obránce I Čong-su (v bílém) překonává nigerijského gólmana Enyeamu.

Článek

Situace ve skupině B byla před posledním kolem pořádně zamotaná. O postupu Argentiny nepochyboval asi nikdo a svěřenci Diega Maradony si mohli dovolit prohrát s Řeckem i o dvě branky. O druhou postupovou příčku stáli ale jak Řekové, tak Korejci a bez šance nebyli i přes dvě předchozí porážky ani Nigerijci.

Korea hned na začátku zápasu ukázala, že chce svůj sen poprvé v historii postoupit do vyřazovacích bojů mimo vlastní půdu, zakončení I Čong-jonga ale ve druhé minutě minulo těsně cíl. Brzy se ovšem osmělil i africký tým a ve 12. minutě šli Nigerijci do vedení. Uche byl po centru od pravé postranní čáry důraznější než jeho korejský strážce a špičkou kopačky nasměroval míč za záda gólmana Čung Song-rjonga.

Nigerijský záložník Kalu Uche (vpravo) oslavuje branku vstřelenou do sítě Korey.foto: Reuters/Yves Herman

Skóre v tu chvíli nahrávalo Řekům, kteří zuby nehty drželi bezbrankovou remízu s Argentinou, ještě do přestávky ale začalo být veseleji na korejské lavičce. To když míč po standardní situaci zamířil v 38. minutě k zadní tyči na nikým nehlídaného obránce I Čong-sua, který si hlavou sklepl balón na kopačku a propálil brankáře Nigérie.

Hned po pauze propukla korejská radost podruhé. K přímému kopu se postavil monacký útočník Pak Čchu-jong a jeho točená střela se zastavila až v síti nigerijského brankáře Enyeamy a Korea nakročila za třetím vítězstvím ze čtyř vzájemných soubojů se svým africkým soupeřem.

Nigerijský gólman Vincent Enyeama se marně natahuje po přímém kopu Pak Čchu-jonga z Koreje.foto: Reuters/Lee Jae-Won

V 69. minutě ale bylo zase všechno jinak. Střídající nigerijský útočník Martin byl po průniku do korejské šestnáctky faulován a jeho kolega Aiyegbeni se z nařízeného pokutového kopu nemýlil. Skóre přesto hrálo do karet Korejcům, zvlášť když Řecko prohrávalo. Z řady šancí na obou stranách poté již žádná branko neskončila a hráči Korey mohli slavit postup do osmifinále. Nigerijci se rozloučili se šampionátem i s prémií 30 tisíc dolarů pro každého hráče, které měli v případě výhry slíbené národním svazem.

Nigérie - Korea 2:2 (1:1)
Branky: 12. Uche, 69. Aiyegbeni z pen. - 38. I Čong-su, 49. Pak Čchu-jong. Rozhodčí: Benquerenca - Cardinal, Miranda (všichni Portug.). ŽK: Enyeama, Obasi, Ayila - Kim Nam-i. Divácí: 61.874.
Nigérie: Enyeama - Odiah, Yobo (46. Echiéjilé), Shittu, Afolabi - Ayila, Etuhu - Obasi, Kanu (57. Martins), Uche - Aiyegbeni (70. Obinna). Trenér: Lagerbäck.
Korea: Čung Song-rjong - Čcha Tu-i, Čo Jong-hjong, I Čong-su, I Jong-pchjo - I Čong-jong, Ki Song-jung (87. Kim Če-song), Kim Čong-u, Pak Či-song - Jom Ki-hun (64. Kim Nam-il), Pak Čchu-jong (90.+3 Kim Tong-džin). Trenér: Huh Čung-mu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články