Hlavní obsah

Francouzi se z MS vrátili domů, chránila je policie

LE BOURGET

Za bedlivého policejního dohledu se dnes vrátila francouzská fotbalová reprezentace z neúspěšného mistrovství světa, kde i vinou velkých vnitřních sporů vypadla už v základní skupině. Po patnáctihodinovém letu z Jihoafrické republiky výprava přistála na malém letišti Le Bourget, asi 20 kilometrů severně od Paříže. Fotbalisty při výstupu z letadla chránila policie, aby se hráči vyhnuli setkání s rozladěnými fanoušky a novináři.

Foto: Gonzalo Guentes, Reuters

Francouzští fotbalisté Thierry Henry (druhý zprava) a Djibril Cissé (šestý zleva) po návratu do Francie z MS v JAR.

Článek

Ti čekali za vysokým plotem, ale policisté pro jistotu hlídkovali i na letištní ploše. Fotbalisté hned po výstupu z letadla zamířili do dvou přistavených autobusů s kouřovými skly, které vzápětí z letiště vyjely zadní branou.

Přílet fotbalistů a velmi chladné přijetí přesně dokumentuje zmar, ve kterém se francouzský tým při šampionátu nacházel. Žádná sláva na pařížském letišti Charlese de Gaulla, kterou by si fotbalisté užili v případě úspěšného mistrovství, žádná veselení s desítkami tisíc fanoušků na třídě Champs-Elysées jako při vítězství na domácím šampionátu 1998.

Fanoušci se na tým zlobí i kvůli tomu, jak nejednotně mužstvo na mistrovství vystupovalo. Minulou sobotu nejprve trenér Raymond Domenech vyřadil z týmu útočníka Nicolase Anelku, který kouče při utkání s Mexikem vulgárně urážel. Vzápětí tým na vyjádření podpory svému spoluhráči bojkotoval jeden z tréninků. Obhájci stříbra na šampionátu vypadli už ve skupině, ve třech zápasech získali jediný bod a vstřelili jedinou branku. Sportovní deník L'Equipe kolaps označuje za "státní skandál".

Pro Ribéryho si Bayern poslal speciál

Jak byl tým rozklížený při mistrovství samotném, nejednotně působil i při návratu. Na palubě letadla už samozřejmě nebyl útočník Anelka, který se v týdnu vrátil do svého sídla v Londýně. Chyběl také záložník Franck Ribéry, pro něhož poslal speciál Bayern Mnichov, protože hráč v pátek v bavorské metropoli absolvuje operaci třísel. Podle dnešního svědků z letiště Le Bourget s reprezentací nedorazili ani čtyři hráči Olympique Lyon, kteří prý do Francie vyrazili po své ose.

S mužstvem byl útočník Thierry Henry, který by se měl ještě dnes zúčastnit schůzky s prezidentem Nicolasem Sarkozym, premiérem Francoisem Fillonem a ministryní sportu Roselyne Bachelotoou. I nejvyšší státníky zajímá, co stálo za propadákem fotbalistů na MS.

Sarkozy prý už také nařídil, aby fotbalisté za účast na mistrovství nedostali žádné odměny. "Hlava státu požádala ministry, aby se zodpovědné osoby z tohoto neštěstí co nejrychleji poučily," stojí v prohlášení vydané prezidentskou kanceláří. Ve vedení reprezentace má dojít k velkým změnám. Jisté je, že končí trenér Domenech, na jehož místo nastoupí bývalý reprezentační kapitán Laurent Blanc, naposledy kouč Bordeuax.

Reklama

Související témata: