Hlavní obsah

Pobřeží slonoviny se hnalo za góly, KLDR ale nastřílelo jen tři

JOHANNESBURG

Hráči Pobřeží slonoviny se v pátečním závěrečném utkání skupiny G na mistrovství světa v Jižní Africe do KLDR obuli od první minuty s touhou nastřílet co nejvíce branek. Jen vyvedená kanonáda jim totiž mohla otevřít dveře do dalších bojů, ovšem pouze za předpokladu porážky Portugalska v utkání s Brazílií. Portugalci však nakonec v nudném utkání vybojovali bod a "sloni" nastříleli KLDR jen tři góly i přes množství šancí.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Trpký úděl Korejců na MS - míč z kopačky Yayi Toureho z Pobřeží slonoviny končí poprvé v síti...

Článek

Už v první minutě šel Keita sám z úhlu na severokorejskou branku, ale brankář jeho přízemní střelu vykopl. Také další minuty se nesly v duchu náporu „slonů“, kteří vytrvale bušili do sevřené defenzívy KLDR.

V desáté minutě už Pobřeží Slonoviny slavilo poté, co Drogba hlavou rozvlnil síť, jenže to bylo ještě předčasné, rozhodčí odpískal správný ofsajd. O chvíli později to znovu před brankou KLDR hořelo, když si Gervinho vypracoval dobrou pozici, ovšem vypálil jen slabě a Ri Mjong-kuk míč zneškodnil.

Čtrnáctá minuta již branku „slonům“ přinesla. Postaral se o ni Yaya Touré, který z hranice šestnáctky trefil přesně k tyči. Afričané rychle spěchali do středového kruhu, aby mohli přidat další důležité trefy. V 17. minutě napálil Romaric tyč, o tři minuty později už trefil přesně, když hlavou dorazil Drogbovu ránu do břevna.

Po necelé půlhodině hry zahrozili i hráči KLDR, když Hong Jong-čo z přímého kopu jen těsně minul spojnici tyčí. Pak už se znovu hrálo spíš na severokorejskou branku a v 38. minutě mohl třetí gól přidat Gervinho, ale střela z jeho kopačky jen olízla tyč.

Cheick Tiote z Pobřeží slonoviny (vpravo) v souboji s Hong Yong-jo, kapitánem KLDR.foto: ČTK/AP

Přidali už jen jednu trefu

Po obrátce chyběl Pobřeží slonoviny rychlý gól, po němž by ještě chytili druhý dech a střelecký apetit potvrdili dalšími trefami. Místo toho stále častěji naráželi na zformovanou obranu Severokorejců. Když se dostali do zakončení, likvidoval jejich střely Ri Mjong-kuk, případně netrefovali branku.

Až v 82. minutě střídající Kalou zaběhl za beky, kde ho našel dlouhý míč Boky, a krásně na jeden dotek pokořil vybíhajícího gólmana. Čtvrtý gól neuznal „slonům“ rozhodčí, opět kvůli ofsajdovému postavení.

To už ale Afričanům dávno došlo, že potřebná kanonáda se konat nebude a že Brazílie s Portugalskem se do žádné ofenzívy neženou a hlídají si pohodlný postup. Pobřeží slonoviny tak sice i nadále útočilo, ale ke změně skóre už snaha afrického celku nevedla. Každopádně s mistrovstvím se rozloučili důstojně jednoznačnou výhrou 3:0.

MS ve fotbale, skupina G
KLDR - Pobřeží slonoviny 0:3 (0:2)
Branky: 14. Y. Touré, 20. Romaric, 82. Kalou. Rozhodčí: Undiano - Martinez, Jimenez (všichni Šp.). Bez karet. Diváci: 34.763.
KLDR: Ri Mjong-kuk - Čcha Čong-hjok, Pak Čchol-čin, Ri Čun-il, Ri Kwang-čchon, Či Jun-nam - Mun In-kuk (67. Kum-čchol), An Jong-hak, Pak Nam-čchol - Čong Te-se, Hong Jong-čo. Trenér: Čong-hun.
Pobřeží slonoviny: Barry - Eboué, K. Touré, Zokora, Boka - Romaric (79. Doumbia), Y. Touré, Tioté - Keita (64. Kalou), Drogba, Gervinho (64. Dindane). Trenér: Eriksson.

Reklama