Hlavní obsah

Ghana poprvé v historii postoupila do čtvrtfinále. Utká se s Uruguayí

PORT ELIZABETH/RUSTENBURG

Druhá fáze fotbalového mistrovství světa odstartovala. První sobotní osmifinále patřilo fotbalistům Uruguaye, kteří jsou jedním z nejpříjemnějších překvapení šampionátu. Jihoameričané porazili Jižní Koreu 2:1 a utkají se s Ghanou, která udolala po velkém boji Spojené státy 2:1 v prodloužení a poprvé v historii pronikla do čtvrtfinále. Je zároveň teprve třetím africkým týmem, kterému se to podařilo.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Afrika slaví. Ghaňan Samuel Inkoom obíhá vítězné kolečko s jihoafrickou vlajkou poté, co jeho tým vyřadil v osmifinále USA.

Článek

S bilancí dvou výher a jedné remízy vstoupili do play-off fotbalisté Uruguaye, kteří ve třech zápasech základní skupiny neinkasovali ani jednu branku. To se podařilo už jen Portugalsku.

Jihoameričané v osmifinálovém souboji čisté konto neudrželi, přestože ale proti Jižní Koreji inkasovali, zásluhou dvou přesných tref Suáreze se probojovali do čtvrtfinále. Suárez se trefil v 8. minutě po parádním Forlánově pasu, druhým gólem pak odpověděl na vyrovnání z kopačky I Čong Jonga deset minut před koncem, kdy už řada diváků myslela na případné prodloužení.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Uruguay - Korejská republika 2:1 (1:0)on-line
Branky: 8. a 80. Suárez - 68. I Čong Jong.
USA - Ghana 1:2 (0:1, 1:1)on-line
Branky: 62. Donovan z pen. - 5. Boateng, 93. Gyan.

Ve druhém sobotním utkání Američané vyzvali Ghanu a chtěli svému soupeři oplatit vyřazení ze základní skupiny na minulém šampionátu v Německu. Jenže pomsta se tentokrát nekonala, místo toho se nakonec smáli Afričané.

V úvodu utkání je do vedení poslal Boateng, Američané srovnali až Donovanovou proměněnou penaltou po více než hodině hry. K dalším gólům už USA nepustil výtečný gólman Kingson. Když se pak v úvodu prodloužení trefil ghanský hrdina Gyan, Američané už se na odpověď nezmohli. Doplatili na neproměňování příležitostí a s turnajem se loučí.

Ghana je teprve třetím africkým celkem, který pronikl až do čtvrtfinále, zároveň slaví historický postup. "Černé hvězdy" teprve ve čtvrtém utkání vsítily gól ze hry, v předchozích třech utkání střílely branky jen z penalt.

Play-off MS ve fotbale

Reklama

Související témata: