Hlavní obsah

Další „gól století“ v bitvě gigantů tentokrát neplatil, Anglie i kvůli tomu končí

BLOEMFONTEIN

Pan Blatter a další papaláši z FIFA by měli jít od válu. Svým vytrvalým odporem k zavedení videa udělali z fotbalu zaostalý sport a nahráli největšímu skandálu na MS v Jihoafrické republice. Rozhodčí v osmifinále neuznali Anglii jasný gól Lamparda, Britové už se z křivdy nevzpamatovali a nakonec prohráli s Německem vysoko 1:4. Němci se ve čtvrfinále utkají s vítězem duelu Argentina - Mexiko.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Míč po střele Franka Lamparda dopadl evidentně půl metru za čáru.

Článek

Nesmiřitelnou rivalitu dvou evropských fotbalových gigantů určily mimo jiné také tři památné bitvy v historii světových šampionátů. V roce 1966 získali Angličané svůj jediný titul právě na úkor Němců, které ve finále položil kontroverzní Hurstův „gól století“. Pomsta však na sebe nenechala dlouho čekat. V roce 1970 Němci vyřadili Angličany ve čtvrtfinále v prodloužení, v roce 1990 pak dokonce v semifinále na penalty...

Také zápas v Bloemfonteinu začali Němci zhurta. V 5. minutě utekl po straně Özil a řítil se na Jamese, z úhlu však anglického gólmana neprostřelil a ten svůj tým podržel.

V následující pasáži se hrálo dost opatrně, oťukávání na obou stranách však rázně uťal bleskový úder německého týmu. Brankář Neuer vykopl ve 20. minutě míč až před šestnáctku soupeře, kde selhal Upson. Přehnal se přes něj Klose a v pádu špičkou kopačky překonal Jamese. Z hříšníka vyloučeného se Srbskem tak byl rázem znovu hrdina. Byl to již dvanáctý Kloseho gól na světových šampionátech, takže se vyrovnal legendárnímu Pelému a na nejlepšího střelce Brazilce Ronalda ztrácí už jen tři trefy.

Německý útočník Miroslav Klose oslavuje svůj gól proti Anglii.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Tím však drama prvního poločasu teprve začalo. Po půlhodině si anglický útočník Defoe naskočil na centr a hlavičkou orazítkoval břevno německé branky. Soupeř byl znovu přesnější. Müller mohl sám střílet, místo toho ideálně uvolnil Podolského, který prostřelil Jamese ke vzdálenější tyči.

Angličany jako by to nakoplo. Nešťastník Upson se po rohu pověsil do vzduchu a hlavou překonal Neuera. Stoper tak odčinil chybu při první brance. O minutu později pak mělo být dokonce vyrovnáno. Jenže nebylo! Lampard předvedl parádní lob z hranice šestnáctky. Míč se od břevna odrazil minimálně půl metru za brankovou čáru - uruguayský rozhodčí Larrionda však spolu se svými asistenty branku neuznal a nechal pokračovat ve hře. Uruguayští arbitři se tak po 44 letech v duelu Německa s Anglií postarali o další „gól století“...

Tématem druhé půle tedy byla otázka, jak se Angličané vyrovnají s neuvěřitelnou křivdou. V 52. minutě se Lampard definitivně stal smolařem dne - z přímého kopu trefil břevno německé branky. Kanonýr Rooney se zase pasoval do role nahrávače, ani to však k vyrovnání nevedlo.

A pak během pouhých tří minut zdrcení Angličané zápas definitivně ztratili. Schweinsteiger po bleskovém protiútoku uvolnil Müllera a ten prostřelil Jamese. Po chybě Baarryho potom utekl Özil, vybídl znovu Müllera a střelec dne snadno do odkryté branky přidal svůj druhý gól, který s konečnou platností rozhodl o tom, kdo postoupí do čtvrtfinále.

Mistrovství světa ve fotbale, osmifinále:
Německo - Anglie 4:1 (2:1)
Branky: 67. a 70. Müller, 20. Klose, 32. Podolski - 37. Upson. Rozhodčí: Larrionda - Fandino, Espinosa (všichni Urug.). ŽK: Friedrich - Johnson. Diváci: 40 510.
Německo: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Schweinsteiger, Khedira - Müller (72. Trochowski), Özil (83. Kiessling), Podolski - Klose (72. Gomez). Trenér: Löw.
Anglie: James - Johnson (87. Wright-Phillips), Terry, Upson, A. Cole - Milner (64. J. Cole), Lampard, Barry, Gerrard - Defoe (71. Heskey), Rooney. Trenér: Capello.

David Beckham ukazuje rozhodčímu, jak za čarou byl míč.foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Reklama

Související témata: