Hlavní obsah

Vítězství jsme si zasloužili, jásal Klose, který se dotáhl na Pelého

BLOEMFONTEIN

Patří k nejnenápadnějším hvězdám fotbalového mistrovství světa. Německý útočník Miroslav Klose vcelku nepozorován mění v Jihoafrické republice zásadním způsobem statistiky. V osmifinále dal Anglii (4:1) již svůj dvanáctý gól na MS a v historické tabulce dostihl na čtvrtém místě Brazilce Pelého. Tři góly před ním je rekordman Brazilec Ronaldo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německý útočník Miroslav Klose oslavuje svůj gól proti Anglii.

Článek

Pět gólů, to byla Kloseho norma na dvou předešlých šampionátech. V Africe se trefil zatím dvakrát a Angličanům dal svůj jubilejní padesátý reprezentační gól. „Náš výkon mě neuvěřitelně překvapil. Vždy jsem zdůrazňoval, že máme špičkové mužstvo, které umí stejně dobře útočit i bránit. Právě tato rovnováha mi proti Anglii velmi imponovala,“ liboval si Miroslav Klose. „Vítězství jsme si zasloužili. Naším cílem zůstává minimálně semifinále,“ dodal.

Historická tabulka střelců na MS ve fotbale
15 - Ronaldo (Brazílie) 1998-06, 14 - Gerd Müller (SRN) 1970-74, 13 - Just Fontaine (Francie) 1958, 12 - Pelé (Brazílie) 1958-70, Miroslav Klose (Německo) 2002-06.

„Během přestávky jsem mému mužstvu řekl, že se musíme v prvé řadě pokoušet o dosažení třetího gólu. Věděli jsme, že cesta k němu povede zejména přes brejky, protože Angličané museli otevřít hru. Moji hráči si s touto situací skvěle poradili,“ pochvaloval si také trenér Joachim Löw.

V době technologií to nechápu, láteřil Capello

Nad německým triumfem však samozřejmě visí stín neuznaného gólu, který uruguayští rozhodčí upřeli Lampardovi. „Neuznaný gól byl pro vývoj zápasu velmi důležitý. Moji svěřenci udělali několik chyb, rozhodčí však jednu velkou. Nechápu, že v dnešní době plné technologií jsme stále odkázáni zabývat se takovými záležitostmi... Mělo to být 2:2,“ zdůraznil italský kouč anglického týmu Fabio Capello.

„Je však třeba ocenit výkon Německa, odehrálo skvělý zápas. Velmi dobře zvládali protiútoky, mají výborné mužstvo. Takové zápasy rozhodují maličkosti. Za stavu 1:2 jsme hráli velmi dobře, třetí gól nás však položil. Jsme velmi zklamáni,“ dodal smutně Capello.

Hvězdou zápasu se nakonec stal Thomas Müller, autor dvou gólů. „V zápasech s Anglií musíte proměňovat všechny šance. Mají spoustu skvělých hráčů. My jsme měli i trochu štěstí. Třetí gól nám výrazně pomohl, po něm už jsme měli zápas jasně ve svých rukou,“ vyprávěl střelec. „Nyní je všechno možné, i když máme před sebou tvrdý oříšek bez ohledu na jméno čtvrtfinálového soupeře. V podstatě je to však jedno, pokud chceme triumfovat, musíme zvládnout jakoukoli překážku,“ poukázal Müller.

Reklama

Související témata: