Hlavní obsah

Namlsaní Slováci zkusí porazit Nizozemsko a prodloužit euforii

DURBAN/PRAHA

Nažhavení po velkolepém vyřazení mistrů světa z Itálie jdou Slováci dnes na dalšího zvučného soupeře – Nizozemce. Fotbaloví Jánošíci, na MS velkorysí k fotbalově chudším, ale nesmlouvaví k obrům, si zase brousí zuby. Jejich dnešní soupeř nepoznal už téměř dva roky hořkost prohry a třemi výhrami v základní skupině protáhl svoji neporazitelnost na 22 zápasů.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Slováci se radují z druhého gólu do sítě Italů v osmifinále mistrovství světa.

Článek

„S Itálií jsme neměli co ztratit. Nikdo nečekal, že ji porazíme. Proti Nizozemcům to bude podobné,“ říká záložník Miroslav Stoch, který má z celého slovenského týmu s nizozemským fotbalem největší zkušenosti, neboť v uplynulé sezóně získal titul s Twente Enschede.

Slováci vyvolali pod Tatrami euforii. V Jižní Africe překonali očekávání, a tak si mohou pondělní souboj užít. „Myslím, že už teď jsme vítězi. V televizi jsme viděli, že Slovensko je díky nám na nohou. Pokusíme se udržet tuhle náladu co nejdéle. Máme před sebou další bonus – další zápas na krásném stadiónu,“ uvedl pro server sport.sk střelec Róbert Vittek.

Svěřenci Vladimíra Weisse očekávají ještě těžší zápas než proti Itálii. Respekt vzbuzuje především nizozemská ofenzíva. „V kádru mají skvělé útočné hráče jako Sneijdera a van der Vaarta, a proti nim není snadné hrát. Jsou favority, ale to byli Italové taky. Nikdy nevíte předem,“ prohlásil kouč Weiss ve chvíli, kdy ještě netušil že van der Vaart je pro zranění lýtka ze hry.

Pouze Nizozemci a Argentinci prošli základní skupinou se stoprocentním ziskem. „Tulipány“ však straší pohled do historie. Na předešlém šampionátu v Německu i na minulém EURO slavily postup už po dvou zápasech, a pak hned v úvodu vyřazovacích bojů padly. „Věříme, že tohle bude náš rok. Většina z našich hráčů má v nohách dvě, tři nebo dokonce čtyři velké akce, a nyní musíme ukázat, že jsme se z nich poučili,“ prohlásil útočník Robin van Persie.

Slovenský triumf nad Itálií vyvolal v nizozemském táboře velkou odezvu. „Ale my jdeme krůček po krůčku,“ prohlásil útočník Dirk Kuijt, který se v pondělí postaví proti spoluhráči z Liverpoolu slovenskému bekovi Martinu Škrtelovi.

Trenér Weiss musí kvůli karetnímu trestu oželet záložníka Štrbu, kterého by mohl nahradit autor třetího gólu proti Itálii Kopúnek. „Tulipány“ mají k dispozici nejsilnější sestavu i s uzdraveným Robbenem, jenž pravděpodobně znovu začne na lavičce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články