Hlavní obsah

Slováci favorizovaným Nizozemcům vzdorovali, nakonec ale padli a na šampionátu končí

DURBAN

Cesta slovenské reprezentace světovým šampionátem skončila v osmifinále na Nizozemsku. Weissův tým se sice postavil vysoce favorizovaným oranjes odvážně, v některých fázích s nimi hrál v Durbanu vyrovnanou partii, jenže hvězdného Robbena uhlídat nedokázal. Ten gólem v 18. min.slovenskou zkázu načal, aby ji šest minut před koncem Sneijder dovršil. Nizozemci tak neprohráli už ve 23 zápasech po sobě a výhrou 2:1 naznačili, že se s ním musí počítat.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Gól! Nizozemec Arjen Robben překonává slovenského brankáře Jána Muchu.

Článek

Respekt před Nizozemci neměli a strachem tuplem netrpěli, i když oranjes vyrukovali k osmifinálové partii nakonec přece jen s Robbenem. A to přitom jejich trenér Bert van Marwijk ještě pár hodin před zápasem mystifikoval, že legionáře z mnichovského Bayernu bude i proti Slovákům šetřit a na trávník ho pošle jen v případě nouze.

Robben nastoupil a rozhodl

Udělal však pravý opak - zařadil ho do základní sestavy a Robben už po osmnácti minutách ukázal, jak cennou akvizicí pro svůj tým je. Pohrál si s obranou Slováků, hned tři beky obelstil a levačkou uklidil míč přesně k tyči Muchovy brány. Samozřejmě že Slováky inkasovaný gól doslova opařil. Zvláště, když do zápasu vstoupili hodně odvážně a Jendrišek s Hamšíkem hned v prvních minutách pálili na Stekelenburgovu bránu, zejména když hráli s favorizovaným protivníkem vyrovnanou partii.

Fotbalisté Nizozemska se radují po gólu, který Arjen Robben (uprostřed) vstřelil Slovákům.foto: Reuters/Jerry Lampen

Pravdou ovšem jen, že pouze po nizozemskou šestnáctku. Tam postrádali nápady i sebemenší náznak invence, jejich akcím chyběla přesnost, moment překvapení a hlavně zakončení, takže gólman Nizozemců nemusel do přestávky zasahovat.

Mucha Slováky podržel

Do druhé půle vtrhli Nizozemci s obrovskou snahou přidat druhý gól a rozhodnout, jenže Mucha držel fantastickými zákroky Slováky nad vodou.

Zejména při střele Robbena v 50. min.se vyznamenal, neboť ji dokázal vytáhnout na roh, takřka vzápětí pak vystihl jeho úmysl propasírovat míč na Snijdera a zmařil tak i další vyloženou šanci soupeře.

Vittek odmítl vyrovnání

Slováci minutu klinické smrti přežili, ale dál se museli jen a jen bránit, protože na jejich bránu se valil jeden útok za druhým. Dělovka Van Persieho z trestného kopu však cíl nenašla, střelu Sneijdera zblokoval Zabavník, takže i Weissovi svěřenci postupně zvedali hlavu a hru opět vyrovnávali.

Ba co víc - mohli srovnat i skóre, neboť Škoch a hlavně pak hrdina předchozího zápasu s Italy Vittek k tomu příležitost měli. Jenže dosud nejproduktivnější hráč šampionátu Vittek tváří v tvář Stekelenburgovi selhal a tím šanci Slováků na další překvapení pohřbil.

Definitivní ránu jim totiž zasadil šest minut před koncem Sneijder. Na dlouhý balón adresovaný Kuijtovi totiž nepochopitelně vystartoval Mucha, Kuijt si s ním pohrál a předložil Sneijderovi přihrávku, kterou nešlo neproměnit. Vittek pak gólem z penalty, kterou zařídil Jakubko,  v nastaveném čase porážku a žal Slováků už jen mírnil.

Slováci na šampionát skončili, zato cesta Nizozemci pokračuje. Nepohráli ani ve třiadvacátém zápase v řadě a naznačili, že se s nimi musí počítat.

Nizozemsko - Slovensko 2:1
Branky: 18. Robben, 84. Sneijder - 90.+ 3. Vittek z pen.. Rozhodčí: Undiano - Jimenez, Martinez (Šp.). ŽK: Robben - Kucka, Kopúnek, Škrtel. Poločas 1:0.
Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Robben (71. Ellia), Sneijder (90. Afellay), Kuijt - Van Persie (80. Huntellar). Trenér: Van Marwijk.
Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Kucka, Hamšík - Weiss ml., Jendrišek, Stoch - Vittek. Trenér: Weiss st.

Reklama

Související témata: