Hlavní obsah

Španělé vyřadili Ronaldovo Portugalsko, Paraguay na penalty Japonsko

JOHANNESBURG

Složení čtvrtfinálových dvojic je kompletní, osmička nejlepších týmů planety je již známa. V úterý doplnily Argentinu, Německo, Nizozemsko, Brazílii, Uruguay a Ghanu další dva týmy - Španělsko, které gólem Davida Villy vyřadilo Portugalce, a Paraguay, která až na penalty po bezbrankovém utkání poslala balit Japonce.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Španěl David Villa oslavuje svou trefu za záda Portugalce Eduarda.

Článek

V odpoledním duelu Paraguaye s Japonskem byli favority spíše Jihoameričané, neboť vyhráli skupinu F a na mistrovství neprohráli. Jenže v utkání o svých ambicích příliš nepřesvědčovali a herně soupeře příliš nepřevyšovali. Ani jeden z týmů nedokázal za celých 120 minut běžného hracího času a prodloužení vstřelit gól, proto musely prvně na turnaji rozhodovat penalty.

V těch zaváhal Japonec Komano, který trefil břevno, všichni exekutoři soupeře přitom nezklamali. V Paraguayi tak mohla vypuknout obrovská radost, do čtvrtfinále světového šampionátu se probojovali Jihoameričané vůbec poprvé v historii.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Paraguay - Japonsko 0:0, 3:5 na penaltyon-line
Španělsko - Portugalsko 1:0 (0:0)on-line
Branka: 63. Villa.

O něco atraktivnější podívanou, než byl odpolední fotbalový čaj o čtvrté, nabídlo večerní pyrenejské derby mezi Španělskem a Portugalskem. I tak ale koření v podobě gólů příliš nebylo. Jedinou branku utkání, která znamenala postup Španělska, vstřelil v 62. minutě David Villa, když dorazil za záda portugalského brankáře Eduarda vlastní střelu.

Villa se se čtyřmi góly dotáhl na čelo tabulky střelců MS. Naopak trumf Portugalců v podobě jejich největší hvězdy Cristiana Ronalda nebyl prakticky vidět. Hvězdného záložníka Španělé doslova vymazali.

Španělé potvrdili, že pokud dají první branku, vyhrávají. Dosud se jim to podařilo ve 40 utkáních v řadě. Portugalský nápor v závěru se ani nekonal, navíc v závěru se nechal zbytečně po úderu loktem vyloučit Ricardo Costa a Portugalci dohrávali v deseti mužích.

Reklama