Hlavní obsah

Miliardový Villa potvrzuje svoji cenu a stíhá Raúla, kterého kdysi vytlačil ze sestavy

Více než miliardu korun musela nedávno zaplatit FC Barcelona Valencii za španělského fotbalového útočníka Davida Villu. Jeden z nejlepších kanonýrů současnosti potvrzuje svou cenu i na světovém šampionátu, kde po osmifinále vévodí s čtyřmi góly střelecké tabulce spolu s Argentincem Gonzalem Higuaínem a Slovákem Róbertem Vittekem. Na španělského reprezentačního rekordmana Raúla ztrácí Villa, jenž má nyní na kontě 42 přesných zásahů, už jen dvě trefy.

Foto: Roberto Candia, ČTK/AP

David Villa se raduje ze vstřeleného gólu Portugalsku.

Článek

Právě osmadvacetiletý Villa byl tím, kdo kdysi vytlačil dříve nedotknutelnou modlu Raúla ze sestavy. Po svém slavném předchůdci zdědil "El Guaje" nejen dres s číslem sedm, ale také pozici nejlepšího španělského střelce. To potvrdil jak na MS 2006 v Německu, tak na Euru v Rakousku a Švýcarsku o dva roky později.

Kvůli zranění přišel o vítězné finále 

Na předloňském mistrovství Evropy dokonce díky čtyřem gólům získal korunu krále střelců, kvůli svalovému zranění však přišel o vítězné finále s Německem. V něm Villu zastoupil jeho parťák z útoku Fernando Torres a Španělé se tak po 44 letech vrátili na evropský trůn.

"David je nejlepší v Evropě," řekl před časem na adresu dlouholeté opory Valencie bývalý španělský kanonýr a Villův dětský vzor Quini. "Stavím ho nad Kaká i Cristiana Ronalda," prohlásil zase nynější kouč Španělska Vicente Del Bosque.

Rodák z asturijského Langrea nakoukl do světa velkého fotbalu v druholigovém Gijónu, odkud ho v roce 2003 získala Zaragoza. Té Villa pomohl k zisku Španělského poháru a i díky tomu si vystřílel pozvánku do reprezentace. Za Španělsko poprvé nastoupil v únoru 2005 proti San Marinu, svou premiérovou branku dal v témže roce v baráži mistrovství světa Slovákům.

Reklama

Související témata: