Hlavní obsah

Nigerijský prezident zakázal fotbalové reprezentaci dva roky hrát

ABUJA

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan zakázal fotbalové reprezentaci účastnit se v nadcházejících dvou letech mezinárodních soutěží. Zdůvodnil to tristním vystoupením národního mužstva na mistrovství světa, kde Afričané ze tří zápasů ve skupině získali jediný bod. Jonathan chce, aby v dalších dvou letech došlo k úplné reorganizaci nigerijského fotbalu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nigerijský záložník Kalu Uche (vpravo) oslavuje branku vstřelenou do sítě Koreje.

Článek

Dnes to oznámil Jonathanův poradce Ima Niboro. "Pan prezident rozhodl o okamžitém stažení reprezentačního týmu z mezinárodního fotbalu," uvedl Niboro. Nigerijského prezidenta zřejmě rozlítily špatné výsledky mužstva na MS v Jihoafrické republice, kde "Orli" podlehli Argentině i Řecku a remizovali s Jižní Koreou. Nigérie čeká na výhru na mistrovství světa od roku 1998.

Představitelé federace byli prezidentovou iniciativou zaskočení. "Nemáme o tom žádné informace, žádné nařízení, žádný dopis od prezidenta," řekl mluvčí fotbalového svazu Ademola Olajire.

Nigerijský svaz se ale už prostřednictvím svého prohlášení omluvil "federální vládě a všem fotbal milujícím Nigerijcům za předčasný konec týmu na MS." Zároveň se prý zasadí o to, aby reprezentace hrála víc přípravných zápasů a byla lépe nachystána na velké turnaje. Mužstvo by prý dál měl vést švédský trenér Lars Lagerbäck coby autor připravovaného programu na lepší podchycení mladých talentů. V září by Nigérie měla sehrát první soutěžní zápas v kvalifikaci o postup na Africký pohár proti Madagaskaru.

Otázkou zůstává, jak se k iniciativě prezidenta postaví Mezinárodní fotbalová federace FIFA. Její šéf Sepp Blatter v souladu s regulemi zásadně odmítá zasahování státu a politické moci do dění v jednotlivých fotbalových federacích. "Zatím z Nigérie nemáme žádnou oficiální informaci týkající se této kauzy. Ale jinak je postoj FIFA k vměšování se politiky do fotbalu dobře známý," řekl mluvčí FIFA.

Francii už třeba Blatter pohrozil, že pokud její parlamentní komise a prezident Nicolas Sarkozy nepřestanou řešit důvody krachu mužstva na MS, vyřadí národní tým z mezinárodních soutěží a její kluby z evropských pohárů. Francie také vypadla už ve skupině, navíc ji rozložily spory uvnitř mužstva.

Reklama

Související témata: