Hlavní obsah

Dvě prestižní fotbalové ankety se sjednotí ve Zlatý míč FIFA

Prestižní fotbalové ankety pořádané mezinárodní federací FIFA a magazínem France Football se od příštího roku spojí v jednu, která se bude jmenovat Zlatý míč FIFA. Její první vítěz bude vyhlášen 10. ledna v Curychu, který pravidelně hostil ceremoniál FIFA.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Šéf FIFA Sepp Blatter oznamuje na pondělní tiskové konferenci spojení anket.

Článek

Dohodu o sjednocení anket v pondělí oznámili šéf fotbalové federace Sepp Blatter a vydavatelka francouzského odborného časopisu Marie-Odile Amauryová. "Od ledna budeme udělovat jednu cenu pro nejlepšího hráče světa," uvedl Blatter v dějišti mistrovství světa v Jihoafrické republice.

O vítězi budou rozhodovat fotbaloví novináři (jako dosud v anketě France Footballu) a reprezentační trenéři a kapitáni 208 národních mužstev, kteří hlasovali v anketě FIFA.

Pod názvem Zlatý míč byla dosud známá anketa France Footballu, který ji vyhlašoval pravidelně od roku 1956. Zpočátku se týkala jen evropských fotbalistů, později hráčů působících v Evropě a v posledních letech fotbalistů z celého světa. V listině vítězů jsou i čeští zástupci Josef Masopust (1962) a Pavel Nedvěd (2003).

Pavel Nedvěd s trofejí Zlatý míčfoto: Právo/Lukáš Táborský

FIFA začala udělovat cenu Hráč roku před 19 lety. Nejprve v anketě hlasovali pouze reprezentační trenéři, od roku 2004 mohli tipovat i kapitáni národních týmů.

Posledním vítězem obou konkurenčních anket byl Argentinec Lionel Messi. V minulých pěti letech kraloval na obou frontách vždy stejný hráč.

Zatímco Zlatý míč byl ryze mužskou záležitostí, FIFA zachová i ženskou kategorii. "Zlatý míč může být jen jeden, jméno pro cenu fotbalistek ještě najdeme," uvedl Blatter. Vyhlášeni budou rovněž nejlepší trenér a jedenáctka roku.

Reklama