Hlavní obsah

Do třetice si už titul nenecháme vzít, hlásají bojovně nizozemští fotbalisté

KAPSKÉ MĚSTO

Fotbalisté Nizozemska stanuli v 70. letech minulého století dvakrát po sobě na světovém šampionátu těsně pod vrcholem a museli vzít zavděk stříbrnými medailemi. Po úterní semifinálové výhře 3:2 nad Uruguayí proklouzli do finále znovu a celý tým věří, že do třetice už mu zlato neuteče. V nedělním souboji o titul se "tulipány" poměří s vítězem duelu mezi Německem a Španělskem.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Fotbalisté Nizozemska si před finále věří.

Článek

"Velmi dobře si obě finále pamatuji. Byla to mimořádná generace kolem Johana Cruyffa, nejlepšího fotbalisty, který kdy existoval. Je neuvěřitelné, že tak malá země postoupila do finále znovu. Po 32 letech jsme něčeho opravdu dosáhli, ale ještě nejsme v cíli, ještě je před námi jeden zápas," řekl trenér Van Marwijk, jehož tým navázal na dvě finálové účasti Nizozemska z let 1974 a 1978.

Ještě ani nebyli na světě

Drtivá většina současných hráčů v té době ještě nebyla na světě a slavné bitvy s Německem a Argentinou zná pouze z televizních záznamů nebo z vyprávění. Nyní chybí Van Marwijkovým svěřencům už jen poslední krok k tomu, aby své legendární předchůdce překonali.

"Před turnajem jsme měli jediný cíl a teď nám k němu schází už jen jedno další vítězství. Jsme téměř na konci cesty. Nedávno jsem prohrál velké finále na klubové úrovni a nedovolím, aby se to stalo znovu," prohlásil rezolutně záložník Arjen Robben, který v květnu nestačil ve finále Ligy mistrů v dresu Bayernu Mnichov na Inter Milán.

V barvách italského celku naopak slavil svou třetí letošní trofej Robbenův kolega ze středu pole Wesley Sneijder. V nedělním finále se před ním otvírá šance získat i čtvrtý pohár, o který si v končící sezóně zahraje. Navíc si může odnést také cenu pro krále kanonýrů, neboť se pátým gólem dotáhl na vedoucího muže tabulky střelců Španěla Davida Villu.

"S klubem jsem měl letos veliké úspěchy a teď si to můžu zopakovat. Finále Ligy mistrů je na klubové úrovni ta největší věc, ale finále mistrovství světa vše překoná. Jsme tak strašně blízko a na třetí pokus chceme konečně pro naši zemi získat zlato," prohlásil Sneijder, který v úterý vstřelil důležitý druhý gól.

Byť šlo o drobný ofsajd, branka byla uznána a "tulipány" odstartovaly smrtící tříminutovku, během níž zasadily soupeři hned dvě rány. V součtu s kvalifikací vyhrály už čtrnáctý zápas po sobě a stanovily tím nový rekord FIFA.

 Ve finále by brali Němce

Svoji úspěšnou sérii mohou natáhnout ve finále. Většina týmu se netají, že by si přála souboj s Německem, kterému by mohla oplatit porážku z roku 1974. "Španěly považuji za nejlepší tým světa, ale v Německu jsem strávil jako trenér tři roky a myslím, že Němci tady hrají nejlepší fotbal. Byl by to skvělý zápas," podotkl Van Marwijk, někdejší kouč Dortmundu.

Zvláštní příchuť by měl zápas s Německem také pro Robbena. "Byl bych dvojnásobně motivovaný. V případě porážky bych se nemohl vrátit do Bayernu, protože spoluhráči by se mi celou sezónu smáli. Musel bych si najít nový klub," žertoval Robben.

Reklama

Související témata: