Hlavní obsah

Frustrovaný německý kouč Löw: Jednou přijde den, kdy Španěly porazíme

DURBAN/PRAHA

Zažíval obrovskou frustraci. Hráči a vlastně celé Německo s ním. Odplata za evropský šampionát se nepovedla, sen o finále se rozplynul. „Prohráli jsme s nejlepším týmem na světě, který vyhraje celé mistrovství světa. Ale možná, že jednou přijde den, kdy Španělsko porazíme,“ věštil trenér Joachim Löw poté, co vítězný německý marš Jižní Afrikou skončil na nepřemožitelné hispánské družině.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Zklamaný trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw

Článek

Nesnížil se k výmluvám. Nehledal argumenty, které by porážku omluvily. Slovem se nezmínil o situaci v nastaveném čase první půle, která zaváněla penaltou, neboť Ramos Özila fauloval. Německý trenér Joachim Löw po semifinálové prohře 0:1 uznal fotbalovou nadřazenost Španělů.

Španělsko? Automatismy, klid a přesvědčivost

„V posledních třech letech prošlo Španělsko neuvěřitelnou cestou a dnes je nejlepším týmem na světě. Má skvělé mužstvo poskládané ze samých kvalitních fotbalistů, jejichž počínání je naprosto zautomatizované. V tom na ně nikdo nemá.  Je o třídu výš než taková Anglie nebo Argentina, soupeři, které jsme na cestě turnajem vyřadili,“ složil komplimenty vítěznému protivníkovi.

Smutní fotbalisté Německa po semifinálovém vyřazení z mistrovství světa od Španělska.foto: ČTK/AP/Hassan Ammar

Nikoli ovšem jen zdvořilostní a už vůbec ne pramenící ze zklamání, jež zažíval. „Smutný jsem, rozčarovaný samozřejmě také, protože jsme se do finále nedostali, ale mou frustraci mírní poznání, že jsme prohráli s nejlepším týmem turnaje. S budoucími mistry světa. Španělé jsou schopni porazit každého, protože těžko někdo najde styl hry, jímž by nad nimi zvítězil. Jejich fotbal – to je cirkulace míče z nohy na nohu, na niž se těžko hledá odpověď. Zkoušeli jsme to, jenže každý pokus sebrat jim balón nás stál příliš mnoho sil, které pak zákonitě chyběly,“ rozebíral německý kouč příčiny španělské fotbalové nadvlády.

„A potom – nejsou k poražení i proto, že jsou vždy a za každé situace extrémně klidní a přesvědčiví,“ dodával.

Chce to čas, úsilí a zkušenosti

Přesto se Joachim Löw netají vírou, že jednou přijde den, kdy německá reprezentace bude schopna Španělsko porazit.

„Na finále jsme nedosáhli, ale musíme pokračovat v práci, neboť kvalita hráčů oblékajících německý reprezentační dres je mimořádná. Chce to čas, úsilí a zkušenosti. A pak možná jednoho dne Španělsko porazíme,“ věštil Löw bezprostředně po semifinále.

Já a reprezentace? Prosím, po turnaji!

Zda u toho bude i on, o tom se odmítl bavit. „Prosím, až po turnaji. Teď se musím pokusit probudit svůj tým z prožitého zklamání a připravit ho na finále. Sice jen malé, ale pro nás a německý fotbal nesmírně důležité,“ vykroutil se z dotazů, zda bude v roli reprezentačního trenéra pokračovat.

Celé Německo volá po tom, aby Löw u reprezentace zůstal, legendární Beckenbauer apeluje na svazovou generalitu, aby zvedla trenérovi plat tak, aby ho bohaté evropské kluby do svých služeb nezlákaly, Löw je však nad tyto licitace povznesený.

„Důležité bude, aby reprezentační trenér zůstal u mužstva několik příštích let a mohl s ním systematicky pracovat. Vždyť jeho vývoj právě začal. Tady, v Africe,“ pravil mnohoznačně po prohraném semifinále.

Reklama

Související témata: