Hlavní obsah

VIDEO: Inspiroval jsem se strategií Barcelony, přiznal španělský kouč. A oslavy mohly začít

DORBAN/PRAHA

Ramena nedělal, na vynálezce fotbalu se tuplem nepasoval. „Inspiroval jsem se strategií Barcelony, nebojím se to přiznat. Jejím držením míče, trpělivostí, čekáním na pravou chvíli. Tím, co dělá Barku Barkou,“ pravil španělský trenér Vincente del Bosque poté, co mu i samotná královna Sofia gratulovala ke chvíli historické pro fotbal na celém Pyrenejském poloostrově. Vždyť Španělé si vůbec poprvé v dějinách světových šampionátů zahrají finále!

Foto: David Gray, Reuters

Španělští fotbalisté se radují z branky Carlese Puyoloa (uprostřed) v semifinále MS v Jihoafrické republice proti Německu, která znamenala postup do finále.

Článek

Španělsko je vzhůru nohama. Vždyť celá dlouhá desetiletí čekalo, než se jeho fotbalová reprezentace konečně dostane do finále mistrovství světa. Ve středeční noci porazilo v Durbanu Německo a v neděli bude hrát s Holandskem o zlato. Poprvé v šampionátové historii!

I královna gratulovala k postupu

„Je to velká chvíle pro celý španělský fotbal,“ zářil i trenér Del Bosque, jemuž i španělská královna k postupu gratulovala. „Skvělé, skvělé,“ tlumočil hráčům její slova a blahopřání jménem krále, knížat, princezny, vnoučat a všech lidí ve Španělsku.

Kouč španělských fotbalistů Vicente del Bosque je už teď národním hrdinou.foto: Reuters/Marcelo del Pozo

„Úspěch je samozřejmě dílem našich velkých hráčů a velkého trenéra, ale já si při závěrečném hvizdu vzpomněl na lidi, kteří u nás doma ve fotbale pracují. Na všechny v každém koutu Španělska. I jim finále patří, všichni jsou vítězové,“ opájel se blahem prezident španělské fotbalové federace Angel Maria Villar.

„Naplňujeme sen, ale ještě jeden zápas nás čeká. Ten nejdůležitější,“ vracel trenér Del Bosque své svěřence zpátky na zem a připomínal jim nedělní duel o zlato s Holandskem. „Chceme přece všichni ještě víc!“

Hříšný Pedro sklidil také chválu

Samozřejmě že své hráče po vítězné semifinálové partii s Německem zahrnoval chválou a komplimenty. „Sehráli velký a výjimečný zápas. Všichni do jednoho. Od brankáře a obránců až po útočníky!“  Dokonce ani Pedra, jenž sedm minut před koncem sobecky držel míč a střílel, i když zcela volný Torres mohl v případě přihrávky semifinále definitivně rozhodnout, nekritizoval. „Hrál velmi dobře a v tu chvíli prostě udělal to, co považoval za nejvhodnější.“

Samotný Pedro se ovšem kál... „Chtěl jsem definitivně rozhodnout a Fernanda, jenž nabíhal po mém boku, jsem prostě neviděl. Škoda to byla, ale mluvit o hříchu je přece jen přehnané.“

Španělského střelce Carlese Puyola stíhá jeho spoluhráč Gerard Piqué, aby s ním oslavil branku v semifinále MS v Jihoafrické republice do německé sítě.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Jerry Lampen

Barka jako zdroj inspirace

Své zásluhy na historických chvílích pro celý španělský fotbal Del Bosque nijak nezveličoval.

„Prostě jsem se inspiroval strategií Barcelony. Jejím držením míče, trpělivostí, čekáním na pravou chvíli. Sázel jsem na to, co si hráči přinesli ze svých klubů a chtěl jsem na nich navíc týmový výkon, který byl proti dravým německým fotbalovým mláďatům velice důležitý,“ pravil španělský trenérský mág věcně.

„A vítězný gól? Také inspirace, o níž jsme s Xavim a Puyolem mluvili před zápasem.“

Reklama

Související témata: