Hlavní obsah

Puyol vyskočil jako divoké zvíře a vzal Lahmovi chuť hrát o bronz

DURBAN

Před čtyřmi lety v sobě po neúspěšném semifinále dostatek motivace našli. Fotbalisté Německa na domácím mistrovství světa v utkání o 3. místo porazili Portugalsko 3:1 a oslavovali i bronz. Tentokrát je v Jihoafrické republice v „malém finále“ čeká Uruguay. „Momentálně ani nemám chuť o 3. místo hrát,“ prohlásil po porážce 0:1 se Španělskem zdrcený kapitán týmu Philipp Lahm.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Španělského střelce Carlese Puyola stíhá jeho spoluhráč Gerard Piqué, aby s ním oslavil branku v semifinále MS v Jihoafrické republice do německé sítě.

Článek

Se 13 vstřeleným góly jsou sice fotbalisté Německa nadále nejproduktivnějším týmem šampionátu, jenže v semifinále nedokázali dát Španělsku ani jeden. Je znát, že tým, který se až dosud prezentoval na turnaji vynikající hrou, jen těžko setřásá obrovské zklamání.

„Směrem dopředu jsme byli málo odvážní. V obraně jsme hráli dobře, ale Španělé mají fantastické mužstvo. Už před mistrovstvím světa byli topfavoritem turnaje. Teď to mohou potvrdit ziskem titulu. Já momentálně ani nemám chuť hrát o 3. místo,“ hořekoval kapitán německého týmu Philipp Lahm.

Před čtyřmi lety prožíval na domácím MS přesně stejné rozčarování. Němci tehdy v semifinále podlehli pozdějším šampiónům z Itálie 0:2 v prodloužení...

Zklamaný německý kapitán Philipp Lahm po semifinálové porážce se Španělskem.foto: ČTK/AP

Stoper zastoupil pětigólového Villu

Němci tak své dvanácté semifinále neproměnili v osmý postup do finále, zatímco Španělé si již nyní utvořili historické maximum. Především díky gólové hlavičce stopera Carlese Puyola.

„Při tom gólu vyskočil jako divoké zvíře a nezadržitelně skóroval. Teď už nám chybí jen poslední krok k tomu, abychom se stali slavnými,“ komentoval Puyolovu trefu středopolař Xabi Alonso.

Španělé se tak tentokrát obešli bez zásahu pětigólového kanonýra Davida Villy. „Vůbec mi nevadí, že jsem neskóroval. Je úplně jedno, kdo z nás dá gól. Důležité je, že jsme všichni ve finále. Můžeme přepsat historii, čeká nás však ještě jeden náročný duel,“ radoval se Villa s myšlenkami na finále s Nizozemskem.

Německo má z historického pohledu alespoň jednu malou útěchu. Semifinálovým soubojem proti Španělům se dostalo na hranici 98 zápasů odehraných na světových šampionátech, což je nový rekord. Druhé místo patří s 97 zápasy Brazílii, která však zatím jako jediná nechyběla ani na jednom z 19 závěrečných turnajů MS.

Reklama

Související témata: