Hlavní obsah

Prezident MOV Rogge pochválil Afriku za MS, o OH mluvit nechtěl

PRETORIA

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge pogratuloval JAR k uspořádání fotbalového mistrovství světa. Belgický funkcionář označil úspěšné zvládnutí měsíc dlouhého turnaje jako výtečný úspěch, ale na schůzce s prezidentem JAR Jacobem Zumou nenaznačil, zda se tím africké zemi otevřela cesta k pořádání olympijských her.

Foto: Keld Navntoft, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského svazu Jacques Rogge.

Článek

Jihoafrické Kapské Město už se ucházelo o uspořádání her v roce 2004, kdy ho ale v hlasování předčil Řím a vítězné Atény. K myšlenkám o možné kandidatuře se země vrátila až letos. Vedle Kapského Města by mohl o pořádání her v roce 2020 usilovat Johannesburg či Durban.

"Na mistrovství se bude dlouho vzpomínat, Afrika na něj může být hrdá. Bavili jsme se o tom, jak skvělý byl tenhle turnaj," uvedl Rogge po schůzce se Zumou, nepřipustil ale žádné otázky včetně těch směřujících k olympijské kandidatuře.

"Jestli je v Africe nějaká země, která může hostit olympijské hry, je to právě Jihoafrická republika," prohlásil už dříve šéf FIFA Sepp Blatter. "Když země zvládne úspěšně fotbalové mistrovství světa, určitě zvládne i olympiádu," řekl.

Afrika letos poprvé hostila fotbalové mistrovství světa, zůstává ale dosud jediným kontinentem, kde se nekonaly ani jedny olympijské hry. Na podání přihlášek na hry v roce 2020 mají uchazeči ještě rok, rozhodnutí padne v roce 2013.

Reklama