Hlavní obsah

Uvidíme krásný fotbal, těší se kouč Del Bosque a dumá jak rozlousknout oranžovou obranu

JOHANNESBURG

Španělský trenér Vicente del Bosque očekává, že finále světového šampionátu bude propagací krásného fotbalu. Španělé i Nizozemci podle něho totiž vyznávají ofenzivní styl a navíc jsou ve vrcholné formě.

Foto: Marcelo del Pozo , Reuters

Kouč španělských fotbalistů Vicente del Bosque.

Článek

"Oba dva týmy se nacházejí v bodě, kdy jim všechno vychází," řekl Del Bosque. "Oba mají tvořivé hráče s ohromnými technickými dovednostmi. Bude to skvělá propagace pro světový fotbal," dodal.

"Máme skvělé hráče, ale oni taky"

Ve finále se střetávají týmy Davida Villy a Wesleyho Sneijdera, kteří zatím s pěti brankami na kontě společně vévodí střelecké tabulce. "My máme skvělé hráče, ale to oni taky. Je to vyrovnané finále se dvěma týmy, které si v něm zaslouží být," myslí si devětapadesátiletý trenér.

Pro Španělsko bylo dosud na světových šampionátech vrcholem čtvrtfinále, letos se probojovali až do souboje o zlato. "Ta největší euforie odezněla hned další den po postupu do finále, teď si uvědomujeme tu zodpovědnost, která na nás leží. Jsme ale optimističtí a věříme si, i když víme, že proti nám nastoupí silný tým," uvedl bývalý kouč Realu Madrid, který se prý raději než oslavám věnoval hledání způsobu, jak rozlousknout oranžovou obranu.

Del Bosqueho svěřenci jeli na turnaj s pověstí jednoho z nejofenzivnějších týmů, ve vyřazovacích bojích jim ale třikrát stačil na postup výsledek 1:0. "To je příklad, který by nám mohl ve finále pomoci, s Portugalci a Němci to byly naše nejlepší výkony co se týče obrany," sdělil trenér, který na lavičce španělského týmu nevyhrál jen dvě z dvaatřiceti utkání.

Kouč pozoruje v týmu zlepšení oproti vítěznému mistrovství Evropy v roce 2008. "Tehdy jsme hráli, co bylo třeba podle situace, nebyli jsme v pozici toho, kdo musí hrát aktivně a na vítězství. Letos jako by tým dospěl, je to kompletní tým," uvedl Del Bosque.

Výsledek finále nechtěl předjímat. "Sportovec nemůže nic odhadovat dopředu. Uvidíme, zda dokážeme udržet klid a ducha, který nás dotáhl až sem. Stojí proti nám tým, který vyřadil Brazílii, a ta byla se vší úctou k ostatním jedním z největších favoritů," citovala Del Bosqueho agentura EFE.

Reklama

Související témata: