Hlavní obsah

Bronzoví Němci i podruhé o finále přijdou. Navíc ani jistotu, zda kouč Löw zůstane, stále nemají

JOHANNESBURG

I podruhé Němci o finále přijdou. Na trávníku je o ně připravili Španělé, nedělní večerní partii neuvidí na vlastní oči prostě proto, že dnes přesně ve 20 hodin startují z Johannesburgu na cestu domů. A i na palubě bude trenér Joachim Löw meditovat, zda má s německým svazem prodloužit smlouvu a další dva roky zůstat. „Potřebuji si promluvit s některými lidmi, abych zjistil, zda můžeme pokračovat ve vizi, kterou máme,“ odbýval kouč bronzových Němců i po výhře nad Uruguayí dotazy, zda novou smlouvu podepíše.

Článek

Mladý německý tým působil na světovém šampionátu jako zjevení. I v sobotní večerní partii o bronz, k níž v Port Elisabeth nastoupil bez rutinérů Lahma, Kloseho, Podolského a navíc i s náhradním gólmanem Buttem, jenž v reprezentaci sedm dlouhých let nechytal. Přesto Jihoameričany 3:2 udolal a třetí příčku z posledního světového šampionátu zreprízoval.

Löw: Můžeme se vracet pyšní!

„Můžeme se vracet pyšní, protože mužstvo se dokázalo oklepat z frustrující semifinálové prohry se Španělskem a o třetí příčku zase bojovalo, jak se bojovat má. Dosáhli jsme možná víc, než se čekalo. Vždyť tenhle tým s věkovým průměrem 24,96 roku byl druhým nejmladším v historii a má před sebou velké perspektivy,“ pochvaloval si trenér Joachim Löw poté, co jeho svěřenci porazili Uruguayi a následníkům slavného Schiaffiniho, Ghiggiho, Morána  a spol. překazili sen o tom, že by po šedesáti letech mohli do své země přivést zase medaili z mistrovství světa. Byť jen bronzovou...

Trenér Joachim Löw se ani po zisku bronzu nerozhodl, zda u německé reprezentace zůstane.foto: Reuters/Johannes Eisele

O tom, zda naznačovanou perspektivu německé  reprezentace bude nadále formovat, se však Löw opět odmítl bavit. A to přesto, že mu prezident svazu Theo Zwanzinger novou dvouletou smlouvu nabídl a že třeba legenda německého fotbalu Franz Beckenbauer orodovala, aby mu minimálně půl milionu euro k ročnímu platu přihodili a Löw zůstal.

Potřebuji se o své vizi pobavit, vysvětloval kouč

„Až doma v Německu, prosím,“ žádal žurnalisty Löw, jemuž smlouva s německým svazem vypršela posledního června a on vedl v Jižní Africe mužstvo už jen na čestné slovo.

„Čím víc se v posledních měsících a týdnech blížil konec mé smlouvy, tím intenzivněji jsem přemýšlel, zda mám zůstat. Teď ovšem potřebuji pár klidných tichých dnů, abych všechno znovu zvážil. A také si musím promluvit s některými lidmi, abych zjistil, zda mohu pokračovat ve vizi, kterou mám.“

Nejdůležitější jsou hráči, pravil prezident

„Tento tým je ohromně životaschopný a v horizontu několika let je schopen dosáhnout svého vrcholu,“ naznačil Löw, že ho další působení u reprezentace přes všechny svody evropských velkoklubů láká.

Fotbalisté Německa se radují z vítězství nad Uruguayí a zisku bronzových medailí z MS v Jihoafrické republice.foto: Reuters/Marcos Brindicci

„Nejdůležitější jsou hráči. A ti, co v současnosti v našem národním týmu hrají, mají skutečně velkou perspektivu. Musíme se o něj postarat, protože je to mužstvo konkurenceschopné, jež nám může přinášet v příštích letech hodně radosti,“ vykroutil se i prezident Německého fotbalového svazu Theo Zwanzinger před návratem z palby dotazů, zda už na palubě letadla Löwa přemluví, aby u reprezentace zůstal.

Reklama

Související témata: