Hlavní obsah

Španělé přepsali fotbalové dějiny. K evropskému zlatu přidali v nastavení i světové

JOHANNESBURG

Úřadující mistři Evropy přepsali fotbalové dějiny. Španělé, jimž na světovém šampionátu ještě nikdy nebyla medaile souzená, se stali v Johannesburgu novými mistry světa. Gólem Iniesty v nastaveném čase dokázali svěřenci trenéra Del Bosqueho v nesmírně tvrdé partii Nizozemce dohrávající jen v deseti udolat a k evropskému zlatu přidali zaslouženě i světové. Stali se osmou zemí v historii, která Zlatou Niké, resp. Světový pohár získala.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sen fotbalového Španělska se naplnil. Ve finále porazili úřadující mistři Evropy Nizozemce a jejich kapitán Casillas mohl líbat Světový pohár.

Článek

Žádné šachy, žádné vyčkávání, už tuplem ne taktická partie s čekáním na chybu protivníka. Španělé vletěli na trávník jako vichr z Pyrenejí a „oranjes“ až neskutečně válcovali. Však také nizozemský trenér Van Marwijk povstal už po pár minutách z lavičky a dával svým svěřencům hlasitě co proto, neboť tak ustrašeně a hlavně defenzivně rozhodně hrát neměli.

Kapitán bývalých mistrů světa Italů Fabio Cannavaro přinesl Světový pohár a naposledy ho políbil...foto: Reuters/David Grey

Ramos Nizozemce pořádně strašil

Na bránu Stekelengurga se totiž valil jeden útok za druhým a kdyby úřadující mistři Evropy vedli po čtvrthodině dvougólovým rozdílem, nemohli by Nizozemci ani ceknout. Ramosovu hlavičku však nizozemský gólman vyrazil, druhý projektil agilního španělského beka jeden z obránců zblokoval, střelecký disponovaný Villa poslal volej vedle...

Šance se rodily jako na běžícím pásu, pálilo se jako u Verdunu, ale také se pořádně jiskřilo, takže anglický sudí tasil jednu žlutou kartu za druhou. Za necelou půlhodinu jich stačil rozdat hned pět, přičemž k Van Bommelovi a De Jongovi byl ještě hodně milosrdný, neboť hlavně zákrok De Jonga na Alonsa byl doslova kriminální!

Ve finále se hodně jiskřilo...Španěl Puyol si za faul na Robbena vysloužil žlutou.foto: Reuters/Marcos Brindicci

Tvrdost zlikvidovala španělskou výuku

Vlastně jen tvrdostí se Holanďané soupeři vyrovnali, neboť jinak je Španělé, v jejichž sestavě se neobjevil ani Torres, ba ani Fábregas, vyučovali čtvrthodinu fotbalu. Na vířivou kombinaci na krátko, při níž šel míč z nohy na nohu, se nevěřícně dívali, neboť k míči se dostávali jen sporadicky.

Jenže poté "oranjes" přitvrdili, vysunuli obranu dopředu, hokejovým forčekingem napadali španělské hráče a hra se najednou alespoň opticky vyrovnala.

A Nizozemci se mohli paradoxně i dočkat gólu. Hodně kuriózně, neboť v 34. min. sice "sportovně" vraceli soupeři míč, jenže balón před Casillasem skočil a ten měl co dělat, aby ho vytáhl na roh. A stejně tak musel vyniknout těsně před přestávkou, kdy vyrážel střelu Robbena.

Robben rozhodnutí odmítl, Villa rovněž

Po přestávce ale bylo všechno jinak. Nizozemský kouč musel v kabině moc a moc soptit, neboť jeho svěřenci vtrhli na hřiště jako vyměnění. Z tvrdosti neubrali, zato na pohybu, rychlosti a přesnosti v přihrávkách přidali. Na aktivitě a vitalitě také.

Najednou jich bylo plné hřiště a divili se pro změnu Španělé. Ostřelování jejich branky začal Sneijder, završit ho mohl Robben, který šel v 62. min. sám na Casillase, ale tváří v tvář gólmanovi v největší šanci selhal a tím de facto pohřbil naděje svého týmu na zlato.

Spoustu neúprosných soubojů přineslo finále mistrovství světa. Třeba Španěla Puyola (vlevo) s Nizozemcem Van der Wielem.foto: ČTK/AP/Luca Bruno

To bylo na Španěly moc. Při takovéto režii by na vysněný Světový pohár nedosáhli, takže bylo na nich, aby hráli a odpověděli. Villa k tomu měl v 70. min. po obrovské hrubce Heitinga, jemuž se míč zamotal mezi nohama, velkou příležitost, ale stejně jako Robben ji zmařil, nikým neobsazený Ramos po sedmi minutách hlavičkoval v další velké šanci nad břevno.

A když sedm minut před koncem sice vyhrál Robben sprintérský souboj s Puyolem, ale s kličkou proti Casillasovi nepochodil, dospělo finále k prodloužení.

Nizozemský kanonýr Robben se chytá za hlavu. Obrovskou šanci rozhodnout finále zmařil.foto: ČTK/AP/Ivan Sekretarev

Iniesta v prodloužení přece jen rozhodl

Po necelých třech minutách si v něm Španělé dožadovali po faulu na Xaviho penalty, jenže anglický sudí Webb takovéto rozřešení odmítl. Aktivnější, nebezpečnější a střelecky usilovnější mistři Evropy zase odmítali dát gól ze hry, i když střídající Fábregas, stejně jako Iniesta k tomu příležitosti měli. Na Stekelenburga však nevyzráli.

Trenér Del Bosque proto vynesl svůj poslední trumf a na závěrečnou čtvrthodinu prodloužení poslal na trávník i Torrese, jenže větší roli než jeho nasazení sehrálo vyloučení Heitinga, který šest minut před koncem musel po druhé žluté z placu.

Španěl Iniesta šílí nadšením. V nastaveném čase dal Nizozemcům gól a rozhodl finále mistrovství světa.foto: Reuters/Jerry Lampen

I proto nakonec prodloužení přece jen rozhodnutí přineslo, neboť vyloučení obranu "oranjes" zle poznamenalo. Iniesta dal ve 116. min. gól po Fábregasově přihrávce do vápna a Španělé přidali k evropskému zlatu i světové. Zato pro Nizozemce se stalo finále opět prokleté - potřetí ho hráli, potřetí se museli spokojit jen se stříbrem.

Fotbalové Španělsko se dočkalo. Ve finále vyhrálo v nastaveném čase nad Nizozemskem a kapitán Casillas mohl zvednout nad hlavu Světový pohár.foto: Reuters/Michael Kooren

Finále mistrovství světa v kopané
Nizozemsko - Španělsko 0:1 po prodloužení
Branku: 116. Iniesta. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Van Persie, Van Bommel, De Jong, Van Bronckhorst, Heitinga, Robben, Van der Wiel, Mathijsen - Puyol, Capdevilla, Sergio Ramos, Xavi, Iniesta. ČK: 109. Heitinga. V normální hrací době: 0:0.
Nizozemsko:  Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (105. Braafheid)  - Van Bommel, De Jong (99. Van der Vaart) - Robben, Sneijder, Kuijt (71. Elia) - Van Persie. Trenér: Van Marwijk.
Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Busquets, Xabi Alonso (87. Fábregas) - Pedro (60. Navas), Xavi, Iniesta - David Villa (105. Torres). Trenér: Del Bosque.

Reklama

Související témata: