Hlavní obsah

Nizozemci nemohou přijít sudímu Webbovi na jméno

Fotbalisté Nizozemska spílali po prohraném finále světového šampionátu se Španělskem anglickému rozhodčímu Howardu Webbovi, který podle nich ostře sledovaný duel vůbec nezvládl.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Rozhodčí Howard Webb ukazuje červenou kartu Johnovi Heitingovi.

Článek

Vyčítali mu, že připískával soupeři a nevyloučil španělského beka Carlese Puyola. Nejvíc je ovšem dopálilo, že před jediným gólem utkání čtyři minuty před koncem prodloužení přehlédl na opačné straně hřiště teč ve zdi, po níž měly "tulipány" kopat roh.

"Kdyby sudí udělal správná rozhodnutí, zápas by se vyvíjel jinak," tvrdil nizozemský útočník Eljero Elia. "Jsme naštvaní, protože jsme byli opravdu blízko. Vím, že nemůžeme obviňovat ostatní, ale rozhodčí trochu nadržoval Španělům. To nás nakonec stálo titul," připojil se ke kritice Dirk Kuijt, podle něhož dostali Nizozemci více karet, než si zasloužili.

Třináct žlutých karet

Osmatřicetiletý anglický arbitr rozdal ve finále rekordních třináct žlutých karet - osmkrát napomínal "tulipány" a pětkrát Španěly. V prodloužení navíc vyloučil nizozemského beka Johnnyho Heitingu a Jihoevropané přesilovku využili.

Červenou kartu však mohl udělit ještě v několika dalších případech. Předčasně pod sprchy mohli putovat rovněž Nizozemci Mark van Bommel, Nigel de Jong a Arjen Robben a Španělé Andrés Iniesta, který dal vítězný gól, a Puyol.

Ten v závěru normální hrací doby stíhal unikajícího Robbena, který se snažil souboj ustát a v tísni už nestačil zakončit před vybíhajícím brankářem Ikerem Casillasem.

Carles Puyol (vlevo) se snažil zastavit Arjena Robbena všemi možnými způsoby.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

"Rozhodčí měl v náš prospěch odpískat přímý kop a dát Puyolovi druhou žlutou kartu. Poskytl mi výhodu, ale já jsem se nemohl pořádně rozběhnout a gólman byl už příliš blízko," řekl Robben. Přestože bývá často kritizován za přihrávání situací, rozhodně prý neuvažoval o tom, že by upadl. "Jako hráč chcete vždy pokračovat v akci, zvlášť když zbývá deset minut do konce finále mistrovství světa a vy míříte na branku," tvrdil Robben.

Nejvíce zlé krve vyvolal v nizozemském táboře moment z konce prodloužení. Záložník Wesley Sneijder trefil z přímého kopu španělskou zeď, od níž putoval míč za branku. Rozhodčí však evidentní roh přehlédli a soupeř z protiútoku rozhodl. "Nejprve míč tečovala zeď a potom ještě brankář. Jasný rohový kop, neuvěřitelné rozhodnutí," uvedl Sneijder.

"Nemáme pohár a tohle byl důvod, proč jsme tak dopadli. Můžeme obviňovat rozhodčího. Každý na stadiónu mohl vidět, že to byl roh, ale on ne. A selhal také asistent," zlobil se brankář Maarten Stekelenburg.

Medaile za pískotu 

Když trio sudích přebíralo při vyhlášení pamětní ocenění za účast ve finále, spustili fanoušci v Johannesburgu mohutný pískot. Podle nizozemských hráčů Webb s krajany na čarách Darrenem Cannem a Mikem Mullarkeym, kteří před necelými dvěma měsíci řídili finále Ligy mistrů, nedělní souboj v Jižní Africe vůbec nezvládli.

"Pro mě je to naprosto jasné: když po takovémhle zápase sedíte v šatně a bavíte se pouze o rozhodčím, myslím, že je něco špatně," řekl Robben. "Když hrajete finále mistrovství světa, potřebujete také rozhodčího světového třídy. Musím být opatrný, co říkám, ale podle mě to nebyl případ tohohle zápasu," doplnil záložník Bayernu Mnichov.

"Lepší tým vyhrál" 

Nizozemský trenér Bert van Marwijk nevinil Webba z porážky, ale některé situace mu přesto vytkl. "Nerad se bavím o rozhodčím, ale na konci měl pro nás odpískat roh a měl také dát Puyolovi druhou žlutou kartu. Nemyslím si, že měl utkání pod kontrolou, ale dovolte mi, abych jasně řekl: lepší tým vyhrál," prohlásil sportovně Van Marwijk.

Reklama

Související témata: