Hlavní obsah

Jen jsem pokračoval v dědictví, jež jsem dostal, odmítal kouč Španělů své zásluhy na zlatu

JOHANNESBURG

Ramena nedělal, natož aby se snad naparoval, že to byl právě on, kdo přepsal španělské fotbalové dějiny a jako první trenér dovedl hispánskou reprezentaci na piedestal. „Dostal jsem dobré dědictví a jen jsem o něj pečoval a dál v něm pokračoval,“ nezapomněl kouč nových mistrů světa Vincente del Bosque ve všeobecné euforii panující po výhře nad Nizozemskem na svého předchůdce u národního týmu Luise Aragónese.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Španělský trenér Vicente Del Bosque se raduje s pohárem pro mistry světa.

Článek

Všichni Španělé doslova šíleli nadšením, on však zachovával klid a nadhled. Jako by se ho horečka nedělní johannesburgské noci snad ani netýkala, jako by byl myšlenkami někde úplně jinde.

Dluh splacený generacím

„Splatili jsme dluh, který jsme měli k celým generacím velkých španělských fotbalistů. Dosáhli jsme vítězství, jež přesahuje rámec sportu. Udělali jsme obrovskou radost celému španělskému národu, který nás obrovsky podpořil. Proto jsem šťastný,“ naznačil Del Bosque, kam až se jeho myšlenky zatoulaly.

Trenér španělských fotbalistů Vicente Del Bosque (vpravo) hovoří s útočníkem Fernandem Torresem.foto: ČTK/AP/Themba Hadebe

Nikdy v minulosti španělská reprezentace na světových šampionátech na medaili nedosáhla, i když její dres oblékali velcí playeři. Na jihu Afriky získala rovnou zlato. A pod Del Bosqueho vedením.

Důležité bylo vytrvat a věřit

„Padesát dnů jsme pracovali bez jakýchkoli problémů, neboť jsem měl pohromadě tým, který myslel nejen na vítězství, ale měl v sobě i další hodnoty. To bylo obrovsky důležité,“ vysvětloval, proč se svým souborem plným velkých fotbalových hvězd dokráčel až na vrchol.

„Stejně tak důležité ovšem bylo, že jsme po úvodní prohře se Švýcarskem trvali na tom, že se na naší hře a fotbalovém projevu nebude nic měnit. Natož abychom propadli panice a začali okamžitě dělat korekce ve složení mužstva, taktice a strategii. Hráči naši filosofii a odhodláni přijali a i za to jsme byli odměněni,“ vracel se kouč španělské reprezentace Del Bosque na samý úvod turnaje, kde pochod jeho týmu k finálovým branám začal.

Na soupeřovu tvrdost si slovem neposteskl

Samozřejmě že v rozhodujícím boji o zlato si i on prožil své nervy. „Zvláště, když Casillas musel likvidovat Robbenovu šanci. Holanďané totiž hráli velice dobře, neboť se na nás pečlivě připravili. Podobně jako Švýcaři,“ připomněl i v panující euforii  jedinou prohru svých svěřenců v turnaji.

„Jenže v závěru jim už docházely síly, byli fyzicky vyčerpaní, takže po příchodu čerstvého Fábregase jsme ovládli hru i režii zápasu.“

Sen fotbalového Španělska se naplnil. Ve finále porazili úřadující mistři Evropy Nizozemce ma jejich kapitán Casillas mohl líbat Světový pohár.foto: ČTK/AP/Martin Meissner

Na tvrdost Holanďanů se přitom Del Bosque ani slovem nepostěžoval a všechny otázky na toto téma s úsměvem přecházel. „Hráli dobře, i když někdy byli trochu dál,“ nenechal si vyprovokovat k nářkům, natož pak atakům na svého nizozemského kolegu Van Marwijka.

I na Aragonése si vzpomněl

Zato na svého předchůdce u španělské reprezentace Luise Aragonése, jenž před dvěma lety dovedl Španělsko k titulu mistrů Evropy, vzpomněl.

„Dostal jsem fotbalové dědictví, skvělý tým, fantastické hráč a dobře vyznačenou cestu, takže jsem na ní pokračoval. Samozřejmě s drobnými korekturami a změnami,“ odmítal akcentovat své zásluhy a trenérskou osobnost, i když pod triumfem Španělů zanechal výrazný trenérský autogram.

Reklama

Související témata: