Hlavní obsah

Vosí bzučení, plavající balón a neomylný hlavonožec, aneb Ohlédnutí za MS

Ondřej CupalSport.cz

Celý měsíc bavily diváky u televizních obrazovek ti nejlepší fotbalisté světa bojem o nejcennější reprezentační trofej - pro vítěze mistrovství světa. Tu nakonec nad hlavy zvedli Španělé a budou tak na zápolení v Jihoafrické republice vzpomínat nejradostněji. Světový šampionát přinesl několik charakteristických událostí, na které se bude dlouho vzpomínat. Sport.cz přináší ty nejvýraznější.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Prokletá trubka vuvuzela v ústech jihoafrického fanouška

Článek

Násilí

Již před začátkem celé akce po celém světě panoval strach z časté kriminality, která je typická pro hostitelskou zemi. Vždyť v nejjižnější zemi afrického kontinentu zemře násilnou smrtí každý den 50 lidí. Několik dní před začátkem šampionátu do celého světa proudily informace o okradených zahraničních novinářích téměř nepřetržitě. Paniku vyvolal také komentátor České televize Jaromír Bosák , který prohlásil, že si do dějiště MS bere neprůstřelnou vestu. Tu však nakonec musel nechat doma, nevešla se mu do povoleného limitu hmotnosti v letadle. Ale naštěstí ji nepostrádal, k žádnému výraznému incidentu nedošlo.

Míč

Jméno Jabulani se čeští fanoušci začali učit v prosinci loňského roku, kdy ho na speciální tiskové konferenci představil Pavel Nedvěd. Designově pohledý míč však získal během měsíčního zápolení v JAR nejednoho odpůrce.

Fotbalový míč Jabulani, s nímž se bude hrát MS v Jihoafrické republice.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Z anglického gólmana Roberta Greena pak udělala pořádného hlupáka. Balón firmy Adidas zkoumala i americká NASA a označila ho za nedokonalý. Podobně jako později představitelé FIFA.

Vuvuzely

Kdo by dnes neznal charakteristický zvuk trubky vuvuzela. Hluk vosího hnízda doprovázel všechny zápasy šamiponátu a v neafrických zemích se proti nim zvedla obrovská vlna nevole. I negativní reklama je reklama a diváci je začali zkupovat ve velkém. Kritické hlasy ustaly, jakmile začaly televizní společnosti využívat speciální hlukový filtr. Přesto tato netradiční trubka zůstává jedním ze symbolů turnaje.

Slovensko

Poprvé v historii se na závěrečný turnaj probojovali slovenští fotbalisté. A po úvodním utkání zažívali nepříjemná muka, jelikož s Novým Zélandem pouze remizoval 1:1. Vyrovnávací branku vstřeli Reid v nastaveném čase.

Slovenský tým před jedním ze zápasů mistrovství světa.foto: Reuters/Siphiwe Sibeko

Ve druhém utkání ve skupině podlehli Weissovi svěřenci Paraguayi 0:2 a pro postup museli zvítězit nad mistry světa z Itálie. To se jim po výsledku 3:2 senzačně povedlo. Z turnaje naši východní sousedé vypadli v osmifinále po prohře 1:2 od pozdějších finalistů Nizozemců.

Neuznaný Lampardův gól

Nejviditelnější kaňkou švětového šampionátu byl přehmat rozhodčího Jorge Larrionda, který neuznal jasný Lampardův gól v osmifinále s Německem. Za stavu 2:1 pro Němce se totiž po Lampardově dělovce odrazil balón od břevna za gólmana Neuera minimálně půl metru za brankovou čáru, ale stav se neměnil.

Míč po střele Franka Lamparda dopadl evidentně půl metru za čáru.foto: Reuters/Eddie Keogh

Němci nakonec zvítězili 4:1 a Angličané se s turnajem museli rozloučit. Němci brali gól jako odplatu za kontroverzí Hurstův „gól století“ z finále šampionátu ve Wembley v roce 1966. Celá událost však odstartovala vášnivé debaty ohledně zavedení kontrolování sporných situací na videu. Jednání o něm připustil dokonce i do té doby největší odpůrce technologií ve fotbale Sepp Blatter, šéf FIFA.

Argentinský Bůh Maradona

Byl jedním z nejsledovanějších mužů v Jihoafrické republice. Fotbalová ikona Diego Maradona toužila se svou Argentinou vystoupat až na vrchol. Vášnivé polibky a objímání před a po každém zápase přišly Evropanům možná až směšné, Messi a spol se však i přes demonstrovanou soudržnost museli s turnajem rozloučit už ve čtvrtfinále, kde vypadli s Německem po čtyřgólovém výprasku.

Je konec, Argentina se s MS rozloučila ve čtvrtfinále. V objetí trenér Diego Maradona a hvězdný Lionel Messi.foto: Reuters/Dylan Martinez

I přesto se Maradona vracel do vlasti jako vítěz a jeho krajané rozhodli, že mu i přes neúspěch postaví sochu.

Nekonečný výstřih jako držátko na telefon

V první fázi turnaje se velice dařilo jihoamerickým týmům. Do dalších bojů ze základních skupin postoupily kromě Brazílie a Argentiny také pozdější semifinalista Uruguay, Chile a Paraguay. Zejména posledně jmenovanému fandil nejeden nezaujatý divák. Důvodem byla paraguayská fanynka a modelka Larissa Riquelme. Ta se proslavila svým vášnivým fanděním a zejména fotografiemi, v nichž měla ve svém obrovském výstřihu zastrčený mobilní telefon.

Mobil v dekoltu... Fanynka a modelka Larissa Riquelme poběží nahatá Asunciónem.foto: ČTK/AP

Pro povzbuzení svých krajanů rozhlásila do světa, že pokud získají zlaté medaile, poběží hlavním městem Asunción nahá, oděna pouze do národních barev. Paraguay bohužel vypadla ve čtvrtfinále se Španělskem, Riquelme svůj běh přislíbila i přesto. Jako odměnu.

Krach obhájců a fraška galského kohouta

Měli být ozdobou turnaje. Obhájci prvenství zpřed čtyř let Italové a černý kůň turnaje z Francie. Italové museli skousnout porážku od Slováků a po utkání pozorovat jejich radostné křepčení. Pak odešli na hotelový pokoj a sbalili si věci, do další fáze soutěže totiž nepostoupili. To se nepovedlo ani Francii, ta však skončila mnohem hůře. Po třech zápasech měla na svém kontě jediný bod a odjížděla domů s kabátem z ostudy. Uvnitř týmu trenéra Raymonda Domenecha to vřelo jako ve včelím úle. S koučem se nakonec pohádal útočník Nicolas Anelka a tým předčasně opustil. Jeho spoluhráči ho brzy následovali...

Vševědoucí hlavonožec

Pro své diváky si Česká televize připravila speciální pořad Bookmaker ve studiu, který radil sázkařům krátce před začátky zápasů. Mnohem větší slávu po svých tipech však získala německá chobotnice Paul, která „tipovala“ výsledky německých fotbalistů na šampionátu. Do jejího akvária byly umístěny dvě plastové nádobky a na každé z nich byla vlaječka - Německa a nejbližšího soupeře.

Kam se fotbalové hvězdy hrabou na chobotnici... Za skvělé tipy si Paul vysloužil svůj vlastní pohár pro mistra světa.foto: Reuters/Wolfgang Rattay

V každé z plastových nádržek byl kus krmení. A Paul vždy sáhl do krabičky týmu, který později opravdu zvítězil. Jeho úspěšnost, včetně výsledku finále, byla stoprocentní. Kdyby důvěřivec na začátku turnaje vsadil na tip Paula 300 korun a vždy by znovu vsadil vyhranou sázku, přišel by si na 15,15 miliónu korun.

Evropa vládne světu

Světový šampionát opanovali šampióni evropští. A nejen to, v konfrontaci jihoamerického a evropského fotbalu, coby dvou největších mocností nejpopulárnější hry na světě, slavily úspěch týmy ze starého kontinentu. Brazilci vypadli s Nizozemci, Argentina se rozloučila po výprasku od Německa, Paraguay nestačila na Španělsko a Uruguay v semifinále prohrála s Nizozemskem. Uruguay nestačila v boji o třetí místo ani na Německo. Finále pak bylo zcela evropskou záležitostí...

Reklama