Hlavní obsah

Pro fotbalovou dvacítku by byl nezdar ve skupině na MS zklamáním

PRAHA

Po čtyřech letech se čeští fotbaloví reprezentanti do 20 let opět chystají na mistrovství světa. V Kanadě, kde se festival mladých talentů od 30. června do 22. července koná, by podle trenéra Miroslava Soukupa rádi vylepšili výsledek předchozí hráčské generace, která na šampionátu v roce 2003 skončila už v základní skupině. Na minulém mistrovství o dva roky později Češi nestartovali.

Článek

Reprezentačnímu kouči se na poslední chvíli uzdravily dvě opory, slávisté Petr Janda a Marek Suchý. Tým se navíc v přípravných utkáních proti Kongu vrátil na vítěznou vlnu, a tak před šampionátem panuje optimismus. Čeští mladíci si chtějí turnaj užít, zároveň si však uvědomují, že by jen těžko obhajovali, pokud by ze čtyřčlenné základní skupiny nepostoupili dál. K úspěchu jim má pomoci vyváženost a univerzálnost kádru a zkušenosti posbírané v české lize i v evropských pohárech.

Trenéra neděsí ani úvodní duel s obhájci titulu Argentinci. "O jejich síle je zbytečné diskutovat, ta je obrovská. Budou chtít vstup do šampionátu zvládnout, ovšem nemyslím si, že by pro nás bylo to, že s nimi hrajeme hned na začátku, nevýhodné. Nesmíme se jich bát, budu šťastný, pokud kluci ukážou podobný výkon, jaký předvedla jednadvacítka s hvězdami z Anglie na mistrovství Evropy," řekl v rozhovoru s ČTK Soukup.

Série porážek na podzim

Trenér dvacítky se snaží své svěřence před šampionátem naladit na pozitivní notu. "Podzim jsme neměli příliš vydařený, přišla série porážek. Po výhře nad Kongem, které nepochybuje o postupu ze své skupiny, se vrátila vítězná vlna. V týmu je vidět velká chuť," prohlásil Soukup, jinak asistent u brněnských fotbalistů.

Aby dvacítka v Kanadě uspěla, musí prý splnit tři podmínky: mít potřebné štěstí, formu, která bude na šampionátu ještě gradovat, a odjet s tím nejlepším. "Máme slušný tým, ale k naprosté spokojenosti mi v něm chybí čtveřice Jungr, Řezník a Švec a Blažek, kteří jsou s jednadvacítkou. Pak bychom měli to nejlepší v téhle kategorii," uvedl Soukup.

Jako hlavní cíl vytyčil postup ze skupiny do osmifinále. "Sice jsme už jeden velký cíl splnili, když jsme přes kvalifikaci postoupili na Euro a tam skončili třetí," připomněl, jak si mladíci zajistili účast v Kanadě. "Ovšem nejedeme tam na výlet, nejsme žádní alibisti. Bylo by to velké zklamání, pokud bychom nepostoupili ze skupiny. Při tom postupovém klíči, kdy jdou dál dva nejlepší a čtyři z třetích míst, bychom asi jen těžko obhajovali, kdybychom nepostoupili," konstatoval Soukup.

Výběr s ohledem na univerzálnost

Složení týmu vybíral s ohledem univerzálnost hráčů: každý nominovaný je schopný nastoupit minimálně na dvou různých postech. "V přípravě jsme vyzkoušeli různé alternativy, třeba teď hrál Mareš v útoku a ta myšlenka není vůbec scestná," uvažoval jednačtyřicetiletý kouč, který byl rád, že nakonec mohl odcestovat i slávistický bek Suchý. "Jeho zkušenosti z české ligy i z evropských pohárů by nám mohly hodně pomoci," uvedl Soukup.

Suchý, který utrpěl zlomeninu jařmové kosti, bude nejméně osm až deset dnů používat speciální celoobličejový kryt. "Má ještě dost času se dostat do herního rytmu. I když by třeba vše nebylo stoprocentní, pro obranu je důležitý," řekl český trenér.

Oproti předchozím výběrům by současná dvacítka mohla mít výhodu právě ve větších zkušenostech, osa týmu pravidelně nastupuje v první lize. "Kostra obrany Ondřej Mazuch a Jan Šimůnek hrála v lize v základu. Takovou vůdčí postavou týmu je teplický Fenin, je to typ, o němž je v kabině slyšet," pousmál se Soukup.

Hrát do karet by mladým reprezentantům mohla i umělá tráva, na níž se většina utkání v Kanadě odehraje. "Je to hodně netradiční, ale rozhodně si nemyslím, že to bude naše nevýhoda. Kluci jsou zvyklí, že zimní přípravu absolvují na umělce. Je otázka, kolik hřišť s umělou trávou mají v KLDR a Panamě," naznačil Soukup možný handicap ostatních soupeřů ve skupině.

Jihoamerická mužstva favority

Do role favoritů mistrovství pasoval jihoamerická mužstva, která poslední dobou juniorským šampionátům vládnou, ovšem kandidátem na zlato jsou podle něj Španělé. "To, co předvádějí, nemá v této kategorii obdobu. Takový mančaft v Evropě není, obrovskou devízou je prolínání jejich řad," vyzdvihl Soukup, jehož tým v přípravě se Španělskem prohrál 1:3.

Právě některý ze Španělů by se podle něj mohl stát hvězdou turnaje, podobně jako předloni zazářil v barvách Argentiny Lionel Messi. "Věkem přitom ještě může za dvacítku hrát, takže teoreticky by se mohl v nominaci objevit, a to by byl jistě nepříjemný oříšek," pousmál se Soukup.

Jeho hráči budou pod ostřížím zrakem agentů, ale trenér doufá, že vidina nového angažmá je k přílišnému individualismu nestrhne. "Kluci už jsou profesionálové, s manažery pracují dva roky. Budu rád, když se jejich přestupy budou řešit až po šampionátu, což by znamenalo, že na něm podávali dobré výkony," řekl Soukup. Jeho přání ovšem záhy vzalo za své, vedení Slavie se totiž pustilo do "války" o prodloužení smlouvy se Suchým a jeho manažerem.

Na stadiónu může foukat

Dvacítka odlétá za oceán v sobotu ráno, po přestupu ve Frankfurtu přistane v Edmontonu, kde sehraje 18. června přípravné utkání s domácím výběrem. "Pro Kanaďany je MS třetí největší sportovní akcí v historii. Čekají se návštěvy několik desítek tisíc diváků, kluci na to z domácí ligy nejsou zvyklí," uvedl Soukup.

S ohledem na utkání s KLDR pak sehrají Soukupovi svěřenci 23. června generálku na šampionát s jejím jižním sousedem. "Bude to typově stejný tým. Máme taky několik DVD z utkání Severokorejců v asijské kvalifikaci," doplnil.

Po duelu s KLDR se dvacítka z Toronta vrátí do luxusního hotelu v Ottawě, který bude společně se všemi účastníky skupiny E obývat. Svá utkání sehrají Češi v moderní aréně s umělou trávou třetí generace, určené rovněž pro zápasy amerického fotbalu.

"Je oproti ostatním trochu zvláštní. Má velkou hlavní tribunu a ty ostatní menší. Je dost otevřený, takže tam může hodně foukat," uvedl Soukup na adresu stadiónu, kde národní celek 30. června vstoupí do šampionátu.

Reklama