Hlavní obsah

Fotbalová dvacítka zaháněla únavu u pláže v nákupním centru

EDMONTON/PRAHA

Přímo uprostřed tisíců nejrůznějších obchodů odpočívá na jemňoučkém písku postarší manželská dvojice. Kousek opodál zase dovádějí jejich ratolesti v bazénu s umělými vlnami. Takový pohled se naskytl při návštěvě největšího nákupního centra v Severní Americe české fotbalové dvacítce, která se v kanadském Edmontonu připravuje na červencový světový šampionát.

Článek

Mladí reprezentanti odletěli za oceán v sobotu a po více než třinácti hodinách letu ze sebe potřebovali setřást únavu z cesty. A tak vyrazili mezi dopolední a odpolední tréninkovou jednotkou do gigantického obchodního střediska v Edmontonu.

"Nechtěli jsme, aby šli hráči odpoledne spát. Potřebovali jsme je udržet v nějaké činnosti, což je důležité pro aklimatizaci a náběh do časového režimu v Kanadě," uvedl pro ČTK trenér dvacítky Miroslav Soukup.

Česká výprava si seřídila ručičky hodinek o osm dílků dozadu, s časovým posunem se prý bude srovnávat tak pět dní. "Trochu nám to znovu naruší úterní přelet do Ottawy," připomněl Soukup město, kde mladíci absolvují finální přípravu před šampionátem a první dva duely základní skupiny.

Ještě předtím však svůj stan na pár dní rozbili o několik tisícovek kilometrů západněji, v Edmontonu. Nejprve je ohromil luxusní hotel The Coast Edmonton Plaza Hotel, kde se reprezentanti ubytovali. "Patří tu vůbec k těm největším. Má asi dvacet pater, krásné bazény, whirlpool, lze využít i páru," pochvaloval si kouč národního celku.

Po zdravotní stránce jsou všichni v pořádku

To hlavní však čekalo hráče o pár hodin později. Obrovské nákupní středisko kousek od hokejové arény postavilo česká obchodní centra typu Teska nebo Globusu do role malých koloniálů. "Je to něco naprosto nepředstavitelného. Centrum má přímo uvnitř umělou pláž s umělými vlnami nebo kluziště a okolo vás je pasáž s obchody. Údajně se dá do centra vejít devadesáti vchody," líčil Soukup.

Jeho svěřenci si prý za hodinu volna, kterou dostali, stihli projít jen zlomek z celkové rozlohy střediska. Pak již měli namířeno na další exkurzi, tentokrát na fotbalový stadión, kde v úterních ranních hodinách středoevropského času nastoupí k přípravnému utkání s Kanadou.

Zdravotně jsou prý všichni v pořádku. "Nepatrné úlevy mají stále Petr Janda a Marek Suchý, ale většinu činností již s námi absolvují," uvedl Soukup. Suchého vedle rekonvalescence po zlomenině jařmové kosti trápila i aféra okolo prodloužení smlouvy v pražské Slavii. "Domnívám se, že to, že jsme tak daleko a nejsou možné nějaké aktivnější kontakty, může Markovi pomoci. Hlavně mu však pomůže celé mužstvo," mínil trenér.

Po duelu s Kanadou se dvacítka přesune z Edmontonu do kanadské metropole. Nejprve se výprava ubytuje v menším hotelu a od 26. června už bude bydlet společně s ostatními účastníky skupiny v hotelu Vesnin, údajně jednom z nejluxusnějších v Ottawě.

Reklama