Hlavní obsah

Kanaďanům svátek nezkazila ani prohra reprezentace s Chile

OTTAWA

Přestože v sobotu odstartovalo v Kanadě fotbalové MS do dvaceti let, přednost měla o víkendu u místních jiná událost. Prvního července si Kanada připomněla 140. výročí vzniku a svůj státní svátek si ve svém hlavním městě Ottawští užili.

Článek

Fotbalový šampionát, který je jednou z největších sportovních událostí kanadské historie, byl v neděli jen událostí číslo dva. A to přesto, že mistrovství začalo i pro domácí fotbalisty.

Ottawa jako kanadské hlavní město se již v týdnu zahalila do bíločervené barvy a všude v ulicích vlály vlajky s tradičním javorovým listem. Povinností bylo na sobě mít alespoň něco červeného, a tak se ulicemi města vinul červený had. Podle pořadatelů oslav ulicemi proudilo kolem 300 000 lidí.

Do všeobecného veselí zapadli i čeští fotbalisté, kteří v neděli dostali od trenéra Soukupa dvouapůlhodinové volno. „Je potřeba si taky odpočinout, relaxovat a vyčistit si hlavu. Navíc kluci poznají něco z historie,“ řekl český trenér. Jeho svěřenci do davu bez problémů zapadli - jejich červené bundy splynuly s bíločervenou záplavou v ulicích.

Domácí fotbalisté na úvod zklamali

Program oslav byl rozplánovaný od brzkých ranních hodin, kdy se z Gatineau sportovní nadšenci vydali na desetikilometrový běh. Před parlamentem si diváci vychutnali pětaosmdesátihlasý chorus, shlédli oblíbenou výměnu stráže, jíž následovala přehlídka kanadského letectva. Nikomu nevadila nepřízeň počasí, studená fronta srazila rtuť teploměru na maximálně dvacet stupňů a ulice občas zkropil déšť.

Po odpolední cirkusové show nejlepších kanadských kejklířů, jejichž uličním performancím tleskali lidé na uzavřené hlavní ulici Rideau, odstartovala večerní přehlídka domácích muzikantů, k shlédnutí byl spirituální přehlídka kultury původních obyvatel, stejně jako v Kanadě populární dřevorubecká klání.

Sobotní startovní výstřel fotbalového mistrovství světa zapadal do slavnostní nálady, kterou ale čeští mladíci příliš nevnímali. Důvod k dalším oslavám domácím nepřidali kanadští fotbalisté, kteří ve svém zahajovacím utkání nestačili na Chile a prohráli jasně 0:3. Přesto si obyvatelé Ottawy státní svátek vychutnali a večerní patnáctiminutový ohňostroj nad parlamentem doprovodila davem zpívaná kanadská hymna.

Reklama