Hlavní obsah

Dvacítka chce Panamu překonat stejnými zbraněmi jako Argentina

MONTREAL

V pátek v noci čeká v Montrealu českou fotbalovou dvacítku závěrečné utkání základní skupiny mistrovství světa. Zápas s Panamou rozhodne, na jakém místě čeští mladíci skončí. V případě výhry skončí nejhůře na druhé příčce, tu jim v případě remízy může zaručit i výhra Argentiny nad KLDR. Situace ve skupině E je dramatická a o postupujících rozhodnou až závěrečné zápasy.

Článek

Jediným jistým osmifinalistou je Argentina se čtyřmi body a vysoce aktivním skóre, o zbývajících rozhodnou až páteční duely. „Aktuální stav přispívá k zajímavosti turnaje. Nás by samozřejmě víc těšilo, kdybychom mohli dát šanci širšímu kádru a některé hráče nechat déle odpočinout. Ale zařídili jsme si to tak sami, čtyři body jako Argentina nemáme a o postup musíme bojovat,“ řekl ve čtvrtek trenér Miroslav Soukup v rozhovoru pro Sport.cz a Český rozhlas.

Soukup už bude moci využít obránce Ondřeje Mazucha, který zápas proti KLDR vynechal pro problémy s třísly. „Ondra už absolvoval téměř celý trénink naplno, problémy jsou minimální. K zápasu bude připravený,“ ujistil kouč.

Modelové situace na tréninku

Panama proti Argentině vyhořela v obraně, jejíž chyby Jihoameričané chladnokrevně trestali po pohledných kombinačních akcích. „Argentina nám ukázala způsob, kterým se dá panamská obrana překonat. Je samozřejmě otázkou, jestli se nám to povede zrealizovat jako Argentincům. Pokoušeli jsme se tyto varianty namodelovat na tréninku,“ uvedl Soukup.

Stejně jako před utkáním s Koreou se dají očekávat změny v sestavě. Do obrany se vrátí Mazuch, místo nejistého Dohnálka by měl na pravé straně nastoupit Kúdela. „Zase hrajeme s jiným soupeřem a podle jeho síly chceme použít nejvhodnější hráče. Budeme znovu chtít posílit ofenzívu, abychom mohli hrát rychle po křídlech a zabíhat si za obranu. A na to potřebujeme trošku jiné typy,“ vysvětlil plánované změny reprezentační trenér.

V osmifinále nejspíše s Nigérií nebo Japonskem

Soukupovi svěřenci si také zvykali na montrealský Olympijský stadión, který je oproti dějišti dvou předchozích zápasů Ottawě zakrytý. Do jeho ochozů se vejde 55 000 diváků, tolik se však na duel Česka s Panamou nedá očekávat. „Máme tu ideální podmínky. Nesvítí nám slunce do očí, nefouká vítr, nebude pršet,“ pochvaloval si podmínky Miroslav Soukup.

Pokud jeho svěřenci postoupí ze základní skupiny z druhého místa, utkají se příští čtvrtek brzy ráno ve Victorii s Nigérií nebo Japonskem. Ty čeká vzájemný zápas v sobotu v noci. Utkání Česko - Panama začíná v pátek ve 23:00 SELČ.

Základní sestava ČR:
Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Mičola, Suchý, Kalouda, Janda - Fenin, Střeštík.

Reklama