Hlavní obsah

Dvacítka porazila Panamu a je v osmifinále MS

Tomáš Fliegl (Montreal)Sport.cz

Čeští fotbalisté porazili v posledním utkání základní skupiny mistrovství světa v Montrealu Panamu 2:1 a postoupili do osmifinále. V podprůměrném utkání viděli diváci góly až v závěru, po trefách Kaloudy a Střeštíka snižoval Barahona. V osmifinále se čeští mladíci utkají příští čtvrtek brzy ráno ve Victorii s Nigérií nebo Japonskem.

Článek

Kouč Soukup poslal do hry ostravského záložníka Mičolu, v útoku dostal před Pekhartem přednost Střeštík. Do stoperské dvojice se vrátil uzdravený Mazuch. Hra od úvodního hvizdu neměla vysokou úroveň, jako první zahrozila Panama. V 7. minutě si Torres obhodil Kúdelu a poprvé vystrašil Petra v české brance. Kapitán Panamy si navíc za okamžik zpracoval dlouhý výkop gólmana Mejiy a z patnácti metrů vypálil těsně vedle pravé tyčky.

První českou šanci zařídil nebezpečným centrem z pravé strany Střeštík, obrana odvrátila na roh. Čeští mladíci se kombinací dostávali k pokutovému území soupeře, ale chyběla finální přihrávka. Útoky Panamy byly spíše živelné a individuální průniky ztroskotávaly na obraně.

Čeští fotbalisté si ale nevytvořili očekávaný tlak, přestože měli převahu, hra úrovní připomínala předchozí duel s KLDR. Ve 22. minutě si na roh Střeštíka naskočil Suchý, ale jeho hlavička skončila nad brankou, o sedm minut později to pěkně zkoušel z přímého kopu Střeštík.Po hříchu pokus brněnského záložníka byl jedinou střelou na branku v prvním poločase. V 35. minutě zabrnkal na nervy spoluhráčům gólman Petr, když si před dotírajícím Torresem dovolil drzou kličku.

Kalouda se Střeštíkem zažehnali ostudu

Stejně jako proti KLDR čeští fotbalisté po přestávce přidali. Kaloudovi ale střela z dálky nesedla jako v úterý v Ottawě, prudký pas z pravé strany adresáta nenašel a zákrok obrany na Fenina kanadský rozhodčí Depiero jako penaltový neposoudil.

Uklidnit spoluhráče mohl v 73. minutě Fenin. Útočník Teplic si obhodil obránce, ale z ideální pozice nedokázal propálit Mejiu. V 79. minutě českým fot balistům vyšla akce, kterou nacvičovali na čtvrtečním tréninku. Kúdelův centr z pravé strany našel osamoceného Luboše Kaloudu a ten hlavou poslal míč do sítě.

Navíc za tři minuty přímý kop Marka Střeštíka skončil k překvapení všech v brance Panamy. Drama přineslo snížení Nelsona Barahony, který v 84. minutě z přímého kopu obstřelil českou zeď a první střelou Panamy v zápase upravil na 1:2. Více už čeští fotbalisté soupeři nedovolili a výhru 2:1 uhájili. V nastavení byl po druhé žluté kartě vyloučený Vasquez.

V osmifinále se čeští mladíci utkají příští čtvrtek brzy ráno ve Victorii s Nigérií nebo Japonskem.

Česko - Panama 2:1 (0:0)
Branky: 79. Kalouda, 82. Střeštík - 84. Barahona. Rozhodčí: Depiero - Vergara, Fletcher (všichni Kan.). ŽK: Suchý, Střeštík, Gecov - Rodriguez, Cooper, Castaneda, Barahona, Vasquez. ČK: 90+3 Vasquez (Panama). Diváci: 34 912.
ČR: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Mičola (67. Gecov), Suchý, Kalouda, Janda (89. Mareš) - Fenin (84. Pekhart), Střeštík.
Panama: Mejia - Vasquez, Mitchel, Vergara, Rodriguez (46. Cooper) - Ovalle, Castaneda (65. Quintero), J. Gonzalez (73. Barahona), P. Gonzalez, Polo - Torres. Trenér: Dely.

Reklama