Hlavní obsah

Základní cíl splněn, hlásí trenér dvacítky Soukup

Tomáš Fliegl (Montreal)Sport.cz

S úlevou hodnotil závěrečné vystoupení fotbalové dvacítky v základní skupině MS trenér Miroslav Soukup. Jeho svěřenci porazili Panamu 2:1 a z druhého místa postoupili do osmifinále turnaje. „Splnili jsme základní cíl. Nepostup bychom brali jako velký neúspěch. Uvidíme, jak daleko se dostaneme,“ řekl po zápase český kouč.

Článek

Čeští mladíci se v úvodu trápili stejně jako proti Severní Koreji, ale Soukup byl na tento scénář připravený. „Podobný zápas jsem očekával. Nebyl jsem vnitřně přesvědčený, že do poločasu povedeme tři nula. Snažil jsem se na situaci dívat reálně a Panama má vynikající hráče v ofenzívě, kteří dokáží udržet míč. Sebemenší zaváhání obránců znamenalo velké potíže. Velký respekt před naší obranou, která se po několika zaváháních v úvodu dokázala zkoncentrovat a soupeře uhlídat,“ chválil defenzivu týmu trenér.

Soukup naordinoval opatrnější úvod s cílem přečíst hru soupeře. „Cílem bylo vstoupit do zápasu a zjistit, jestli se Panama poučila ze zápasu s Argentinou a jak otevře od začátku hru. Možná i proto první poločas vypadal, že jsme se nepouštěli bezhlavě do útočení. Hráči splnili taktické pokyny, čekali jsme na vhodnou příležitost.“

Po gólech Kaloudy a Střeštíka přišlo jediné zaváhání obrany, čehož Panama využila ke snížení. „Bohužel jsem v kariéře zažil s Jirkou Kotrbou v Brně sérii, kdy jsme v pěti zápasech v kuse v posledních minutách nebo v nastavení přišli o bod nebo o výhru. Takže v tomhle ohledu už můžu čekat všechno. Samozřejmě jsem obavy měl, ale v duchu jsem si říkal, že nemůžeme mít takovou smůlu a dvakrát ztratit vítězství v závěru,“ popisoval dramatický závěr zápasu Soukup.

To ale nejen kouč věděl o vývoji souběžně hraného duelu v Ottawě, kde Argentina vedla nad KLDR 1:0 a i případný inkasovaný gól znamenal postup ze druhé příčky. „Byli bychom neprofesionální, kdybychom informace neměli. Věděli jsme, že Argentina vede jedna nula. Přesto jsme nechtěli dopustit nějaké komplikace, proto i střídání nebyla ofenzivní,“ vysvětlil příchod defenzivně laděných hráčů.

Výkony rozhodčích si nedokážu vysvětlit

Postup si mladíci pohlídali a ve čtvrtek ráno SELČ se ve Victorii utkají s prvním celkem skupiny F. Tím bude Japonsko nebo Nigérie. Japoncům stačí v sobotním vzájemném utkání remíza k zajištění první příčky. „Těžko si vybírat soupeře. Nedokážu říct, kdo by byl vhodnější. Záleží na maximální koncentraci a povedenosti zápasu. Věřím, že na naše výkony budeme schopní navázat a třeba je ještě zlepšit,“ doufá Soukup.

Českému kouči nevadí ani dlouhý přesun na západní pobřeží Kanady, ani další tříhodinový posun oproti času v Montrealu. „Tříhodinový časový posun se dá zvládnout. Let nás nějaké úsilí bude stát, ale i únava se po vítězství a postupu vstřebá líp. A co se týká změny povrchu, lépe se přechází z umělé trávy na přírodní, než naopak. Spíš to pro nás bude povzbuzení, protože kluci si zahrají na údajně skvělých trávnících ve Victorii,“ těší se na klasický povrch Miroslav Soukup.

Toho ovšem mrzí výkony sudích na turnaji, které nedosahují důležitosti podniku typu světového šampionátu. „Nejvíc mě mrzí výkony rozhodčích. Nedokážu si představit, že by takhle pískali u nás. To, co předváděli kanadští rozhodčí v utkání s Panamou, bylo hrozné. Měla tam být minimálně ještě jedna červená karta navíc. Zákrok na Fenina byl znovu penaltový, vyloučený hráč jen přelezl reklamy a v klidu se díval na konec zápasu. V době, kdy je sedm minut do konce. Nedokážu si to vysvětlit,“ kroutil hlavou Miroslav Soukup.

Reklama