Hlavní obsah

Kalouda: Snad jsme postupem potěšili národ

MONTREAL

Nejlepším střelcem české fotbalové dvacítky v základní skupině MS byl se dvěma góly Luboš Kalouda. Záložník Brna se trefil proti KLDR i do sítě Panamy. Páteční vítězství nad outsiderem skupiny poslalo české mladíky do osmifinále. „Řekli jsme si, že když ani áčko ani jednadvacítka to nedokázali, můžeme my jako poslední potěšit národ. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Teď si přejeme dojít co nejdál,“ doufá v další úspěch Kalouda.

Článek

Po utkání byli čeští mladíci nadšení. „Je to nádhera. Jsem strašně rád, že jsme zápas zvládli. Sice jsme ho ke konci trošku pokazili inkasovaným gólem, ale radost převládá,“ řekl Kalouda. Fotbalisté v šatně hlasitě oslavili postup a vyrazili do hotelu sbalit si na dlouhou cestu. „Skandovali jsme a byli strašně rádi. Doufám, že jsme se takhle neradovali naposledy na mistrovství,“ uvedl brněnský záložník. „Kapitán Honza Šimůnek si vzal slovo a s dalším hecířem Martinem Feninem jsme si všichni zařvali. S oslavama to nebudeme moc přehánět, ale vítězství si určitě užijeme,“ dodal Kalouda.

Proti Panamě to ale nebyl pohledný duel, Češi se stejně jako proti Korejcům v prvním poločase trápili. „Čekali jsme těžký zápas a to se potvrdilo. Panamci jsou strašně běhaví a když jim nechá člověk prostor, tak jsou nebezpeční,“ popsal soupeře Kalouda.

Českým mladíkům se podařilo v závěru vstřelit gól, který přesnou hlavičkou zařídil právě Kalouda. „Zaplať pán bůh nám to tam spadlo. Když dostanou gól, tak se zblázní a ztrácí koncentraci. Toho jsme využili a dali na dva nula,“ připomněl dvacetiletý středopolař pojistku v podobě trefy Střeštíka.

Po svém gólu se mladík vydal slavit se spoluhráči a svojí euforii vykřičel do prvního objektivu, na který narazil. „Jsem si ho spletl s kamerou. Slíbil jsem domů, že zařvu přítelkyni, rodičům a klukům do Šaratic. Ale v té radosti jsem si toho nevšiml a až kluci v kabině mi řekli, že to bylo fotoaparát. I fotograf se mi smál, ale to byla euforie a já jsem se kolem sebe moc nedíval," usmíval se brněnský fotbalista.

Fotbal si užijí i ve Victorii

Přes dvougólové vedení se posledních osm minut nedohrávalo jen z povinnosti, Panama dokázala duel zdramatizovat snížením šest minut před koncem. „Byla to naše chyba, že jsme je nechali proniknout až k vápnu. Standardky z těchhle pozic před šestnáctkou jsou strašně těžké a nebezpečné,“ upozornil Kalouda.

Náskok si čeští mladíci pohlídali a výhra 2:1 jim zajistila druhé místo ve skupině. To je spojené se stěhováním na západní konec Kanady, kde se ve čtvrtek ráno Češi utkají na místním ministadiónku pro 14 500 diváků v osmifinále s Japonskem. „Dívali jsme se, že stadión je malý. Ale když bude vyprodaný, tak bude výborná atmosféra a fotbal si tam určitě užijeme,“ těší se na další utkání na šampionátu Luboš Kalouda.

Reklama