Hlavní obsah

Dvacítka se připravuje na možný penaltový rozstřel

Tomáš Fliegl (Victoria)Sport.cz

Se startem vyřazovací části fotbalového MS do 20 let se mohou diváci těšit na nové možnosti rozuzlení. V případě, že nepřinese rozhodnutí devadesát minut základní hrací doby ani prodloužení, může dojít ke střelbě pokutových kopů. I na tuto variantu se čeští fotbalisté připravují. „Bylo by neprofesionální nepočítat s penaltovým rozstřelem. I na něj musíme být připravení,“ řekl v pondělí trenér Miroslav Soukup.

Článek

Čeští mladíci odehráli zatím na turnaji tři vyrovnaná utkání a tedy se dá předpokládat, že ani v osmifinále s Japonskem nebude žádný tým dominovat. Klíčem k postupu tak mohou být pevnější nervy v penaltové loterii. „Nemáme hráče, kteří by měli strach a před penaltami utíkali. Spíš jsme v situaci, kdy by chtěli jít kopat všichni. Možná to je ale tak jenom před zápasem a v jeho průběhu může nervozita dolehnout,“ uvědomuje si kouč.

Možná i proto zařadil do tréninku procvičování pokutových kopů. „Hráče se snažíme připravovat na kritické situace. Neúspěšní střelci dělali na tréninku kotouly do půlky hřiště a kliky, příště už to budou nějaké peníze do společné kasy. Aby byl tlak větší a penalty nebyly kopané jenom tak,“ popsal simulování zápasového psychického napjetí Soukup.

K proměňování penalt v zápase je potřeba psychické odolnosti. „Trénink se zápasem se nedá srovnávat. Ale už jsme si vše vyzkoušeli na tréninku a teď už nás budou penalty čekat asi pravidelně,“ přiblížil tréninkovou jednotku záložník Marcel Gecov.

Gólman Petr si na penalty věří

Pokud dojde k rozstřelu ze značky pokutového kopu, jedním z vybraných hráčů by měl být Ondřej Kúdela. „Já jsem určený na penaltu jako první, takže bych na ně nejspíš šel. Ale nervy by to určitě byly. Byl bych radši, kdyby se rozhodlo v normálním hracím čase než v penaltách,“ uvedl záložník Sparty.

Klíčovým mužem by byl brankář Radek Petr. Ten dokázal v utkání základní skupiny proti KLDR chytit penaltu Kwang-Ikovi, úspěšný byl i na tréninku ve Victorii. „Něco jsem pochytal, dařilo se mi i tipovat strany. Je to takové povzbuzení. V zápase je navíc hráč pod tlakem a je šance, že penaltu nekopne tak přesně,“ připomněl jiný tlak na hráče v utkání gólman Ostravy.

Petr se nijak speciálně na střelce nepřipravuje, vedle svého instinktu poslouchá i rady realizačního týmu. „Pokud trenér neřekne, že nějaký hráč kopl penaltu dvakrát za sebou na jednu stranu, tak se řídím instinktem. Podívám se na hráče, jak se rozbíhá a podle toho se rozhodnu. Radu mi taky dal Petr Kouba (trenér brankářů - pozn. aut.) a na tréninku se ukázalo, že se na to dá docela spoléhat,“ pochvaloval si tip od bývalého gólmana reprezentačního áčka Radek Petr.

Reklama