Hlavní obsah

Mladíkům pomáhá zahánět stesk po domově internet

VICTORIA

Už čtvrtý týden jsou z domova čeští fotbalisté do dvaceti let. Ti odcestovali na mistrovství světa v Kanadě s předstihem, aby se v klidu aklimatizovali. Přes dlouhý pobyt reprezentanti netrpí ponorkovou nemocí, odloučení od blízkých jim pomáhá překonat internet. „Ani tu dlouhou dobu nevnímám. Pobyt v Kanadě si užívám, s klukama jsme dobrá parta. Čím jsme tady déle, tím víc se stmelujeme,“ pochvaluje si kolektiv brankář Radek Petr.

Článek

Mladým fotbalistům pomáhá i to, že mají vedle neustálých přesunů i zajímavý program ve volném čase. Po příletu do Kanady se byli podívat na Niagarských vodopádech, prohlédli si Toronto, v Ottawě pro ně přichystali okružní jízdu. „Čekal jsem to horší. Ve volných dnech můžeme jít do města, nejsme pořád na jednom místě,“ řekl Marcel Gecov.

Kladenského záložníka trápí jen monotónní strava. „Jídlo je pořád stejné, už čtyři týdny jíme jenom těstoviny s kuřetem. Až přijedu do Čech, tak je nechci ani vidět,“ ušklíbl se Gecov. I jemu krátí dlouhé chvíle internet. „Ten je naštěstí v každém hotelu, tak se s domovem přes počítač i vidíme. I když tady ve Victorii je to větší problém s časovým posunem,“ připomněl devítihodinový rozdíl dvacetiletý středopolař.

Notebook často využívá i Martin Fenin. „Přes internet komunikujeme s kamarády z Čech, na chatech i honíme holky. Snažíme si ten pobyt zkrátit a zpestřit,“ vyprávěl vesele teplický útočník. Fotbalisté se také baví u muziky nebo filmů, jejichž zásoby si dovezli z domova. Prim hrají komedie. „Kluci také hrají hry na počítači,“ přidal další oblíbenou činnost týmu gólman Radek Petr. Marek Suchý s Martinem Feninem soupeří ve fotbale, Marek Střeštík vedle evropského sportu číslo jedna hraje i jeho amerického jmenovce. „Hraju za New York Jets, ti jsou dobří,“ řekl brněnský útočník.

Další fotbalisté už dlouhý pobyt v zámoří snášejí hůř. „Je mi už dost smutno, doma jsem toho moc nepobyl. Smutek by ale vyvážil třeba zisk nějaké medaile,“ doufá v úspěch Ondřej Kúdela. K medailím ale zbývá několik výher, nejprve musejí čeští fotbalisté ve čtvrtek ráno vyřadit v osmifinále Japonsko.

Reklama