Hlavní obsah

Čeští mladíci chtějí překonat své předchůdce

VICTORIA

Ve čtvrtek ráno pokračuje pro české fotbalisty do 20 let mistrovství světa. V osmifinále se ve Victorii utkají s Japonskem a v případě postupu mohou vyrovnat nejlepší výkon českých výběrů v historii. V roce 2001 postoupil národní tým s Petrem Čechem, Janem Polákem nebo Davidem Lafatou do čtvrtfinále MS.

Článek

„Rádi bychom výkon svých předchůdců nejen vyrovnali, ale překonali. Je to pro nás velká motivace,“ nechal se slyšet záložník Marcel Gecov. Překonat šest let starý výkon je podle mladíků v jejich silách. „Máme na to, náš ročník je hodně silný. Nejdřív ale musíme porazit Japonsko,“ vyhlíží nejbližší utkání Ondřej Kúdela.

Český tým půjde do osmifinále s opatrnější taktikou, ve vyřazovací části už není možnost napravit zaváhání. „Žádná oprava už v případě porážky nebude. V úvodu nebudeme nic vymýšlet a budeme hrát na jistotu. Uvidíme, s čím přijdou Japonci,“ plánuje záložník Sparty. „Něco podobného bylo vidět i v zápase s Panamou, ve kterém jsme taky museli být opatrnější. Když dostaneme gól, je pak těžké zápas otáčet,“ dodal Gecov.

Pracovitý a agresivní fotbal

Japonci stejně jako Češi v základní skupině neprohráli, první příčku si pohlídali proti Nigérii i s náhradníky. „Japonsko nastoupilo jen s asi třemi hráči základní sestavy. Šli do rizika a dali šanci náhradníkům. Ale viděl jsem oba jejich předchozí zápasy, nejvíce budeme vycházet z utkání se Skotskem,“ upozornil na zahajovací duel Japonska na šampionátu trenér Miroslav Soukup.

Japonsko podle něj předvádí pracovitý a agresivní fotbal, založený na výborné kondici. „Je to další z asijských soupeřů, se kterými se na mistrovství potkáme. Už tomu úsměvně říkám, že hrajeme asijskou skupinu. Příprava s Jižní Koreou i zápas proti Severní Koreji ve skupině nebyly na škodu,“ vzpomněl na nedávné duely jednačtyřicetiletý kouč.

Pro Soukupa může mít vítězství jeho svěřenců nad Japonskem větší dopad. V případě postupu slíbil, že se stejně jako už o víkendu celý tým nechá ostříhat. „Líbilo se mi týmové gesto hráčů a cítím, že s týmem žijeme i umřeme. Takže bychom se neměli vzdalovat tomu, co si vytvoří za atmosféru. Já jsem nabídl, že v případě postupu přes Japonsko se přidám a budu vypadat jako oni. Za tím si stojím a když pozitivní motivace zabere, budu jenom rád,“ doufá v postup Miroslav Soukup. Zápas Japonsko - Česko začíná ve Victorii v 5:15 SELČ.

Reklama